Traian Băsescu invită Guvernul la consultări pe tema reducerii CAS. Victor Ponta: trebuie să se consulte cu Parlamentul

Data publicării:
Traian Basescu Victor Ponta colaj-1

Nu voi promulga legea până când nu vor avea o discuție serioasă cu Guvernul legată de modul în care se poate acoperi această reducere a CAS, care, repet, ar fi foarte bună pentru companii. Problema e dacă nu punem în risc stabilitatea macroeconomică, fiscal-bugetară a ţării”, a spus Traian Băsescu într-o declarație de presă.

Şeful statului atenţionează că tăierea contribuţiilor sociale ar aduce o gaură de 5 miliarde de lei la bugetul de stat.

„Eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri care se vor duce din nou la populaţie, ca şi cele 35 de taxe introduse anul acesta, fie că vorbit de combustibil, taxa pe stâlp, toate se rasfrâng în costuri pentru populație”, a spus președintele.

Replica premierului a venit la scurt timp. Victor Ponta a declarat că, în chestiunea reducerii CAS, şeful statului trebuie să se consulte cu Parlamentul, şi asta deoarece este vorba despre o lege care a primit votul legislativului.

„Guvernul e la Piaţa Victoriei, dacă vrea preşedintele să avem tot felul de invitaţi pe acolo, poate să treacă. Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, sigur, mă voi duce, m-am mai dus şi cu alte ocazii, nu că m-ar fi ascultat prea mult, dar măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituţionale şi pentru instituţii, însă în această situaţie concretă dacă vrea să se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consultă cu persoana potrivită, pentru că nu e o măsură a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptată de Parlament, culmea şi în unanimitate”, a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a mai adăugat că, în această situaţie, preşedintele fie va promulga proiectul de lege, fie îl va retrimite în Parlament, unde va fi votat din nou în septembrie, pentru a fi aplicat din octombrie.

De cealaltă parte, analiştii sunt, parţial, de acord cu preşedintele. Ei spun că reducerea CAS este o măsură bună pentru mediul economic, dar ea trebuie aplicată în momentul în care există resurse concrete de acoperire a golului bugetar pe care îl provoacă.

Această măsură este necesară, eu o sprijin, deşi până la această dată nu există nicio informaţie concretă în legătură cu sursele de acoperire şi efectele pe care le va avea”, spune analistul economic Mircea Coșea.

Specialiştii Consiliului Fiscal, instituţia care monitorizează cheltuielile Guvernului, spun că scăderea CAS nu este sustenabilă fără măsuri de compensare.

O alternativă ar fi o abordare graduală în care să reducem CAS treptat, cu 1-2 puncte procentuale pe an, ar fi mai uşor de acomodat în buget”, arată Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Proiectul Guvernului de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale a fost votat în unanimitate de Camera Deputraţilor, pe 2 iulie, şi a plecat la promulgare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri