Traian Băsescu, la ceremoniile comemorării Primul Război Mondial

Data publicării:
Liege

Startul ceremoniilor de comemorare a fost dat dimineaţă la Liege, locul primei bătălii din Marele Război. Regele Filip şi regina Mathilde ai Belgiei, regele Felipe al Spaniei, preşedinţii Franţei, Germaniei şi României. Marea Britanie a fost reprezentată de prinţul William şi soţia sa Catherine. Mii de baloane colorate au fost lansate în memoria victimelor din primele zile ale conflagraţiei mondiale. 

Cu exact un secol în urmă, pe 4 august 1914, Germania a invadat Belgia, iar bătălia de la Liege le-a oferit Aliaților o victorie morală în fața inamicului. În ciuda superiorității numerice și tehnice a germanilor, armata belgiană a rezistat asediului timp de 11 zile, întârziind astfel invadarea Franței. 

În capitala britanică, Turnul Londrei a fost decorat cu aproape 890.000 maci din ceramică, adică numărul soldaţilor britanici căzuţi în primul război mondial. Imaginea de ansamblu aduce aminte de un râu de sânge care se prelinge de la ferestrele fortăreţei în şanţurile de apărare. 

Cea mai fragilă imagine s-a regăsit la Birmingham. O artistă din Brazilia a plasat în centrul oraşului 5.000 de sculpturi de gheaţă. Printre cei care au ajutat la realizarea memorialului s-a numărat şi strănepoata unui căpitan atât de afectat de ororile războiului, încât şi-a luat viaţa. 

"Monumentul minimal" a fost creat în câteva săptămâni şI a rezistat mai puţin de două ore în soarele de august. Morala monumentului este că nu e nevoie mereu de o structură permanentă, pentru a ne aminti de sacrificiul suprem.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri