Traian Băsescu, noi obiecții la Codul Penal

Data publicării:
palatul de justitie mediafax-1

 

Foto: Mediafax

Este vorba despre articolul 276 din Codul Penal, abrogat prin această lege. Președintele consideră că dezincriminarea presiunilor asupra justiției, o faptă nou introdusă în Codul Penal, este inoportună.

Această infracțiune face parte din categoria infracțiunilor contra înfăptuirii justiției și instituie o protecție atât pentru judecător, cât și pentru organele de urmărire penală”, se arată în cererea transmisă președintelui Senatului, Călin Popesci Tăriceanu.

Faptele incriminate sunt inspirate din realitățile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecvența, intensitatea și de modul de manifestare a acestor fapte în ultimii ani, constând în încercările de influențare sau intimidare din partea părților sau a reprezentanților acestora, în modalitățile arătate, pe durata desfășurării unui proces, obținându-se astfel o atmosferă de natură să vicieze grav imparțialitatea judecătorilor sau procurorilor, atmosferă care poate fie să profite celor ce recurg la asemenea mijloace în cazul obținerii efectului scontat, fie să-i dezavantajeze prin obținerea unei atitudini ostile din partea magistraților”, se arată în documentul care citează expunerea de motive a proiectului de lege.

Astfel, rațiunile care au justificat introducerea acestei infracțiuni persistă și, în consecință, abrogarea articolului ce sancționează presiunile asupra justiției nu este oportună”, arată Traian Băsescu.

În plus, se arată în document, CSM „a considerat că infracțiunea prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal trebuie să rămână în vigoare, dată fiind necesitatea independenței și imparțialității magistratului”.

Potrivit Articolului 276 din Codul Penal, „fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influența sau intimida, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri