Traian Băsescu: Rusia nu se va opri la Crimeea. Expertiza se află aici, nu pe malul celălalt al Atlanticului

Data publicării:
basescu timofti presidency

Eu sper că ce s-a întâmplat în Ucraina stimulează vechile state UE să înțeleagă mai bine regiunea și semnalele pe care noi le tragem în continuu”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a avut un mesaj concret pentru statele europene: „UE trebuie să înțeleagă că semnalele care au venit de mult din regiune trebuie tratate cu atenție, pentru că expertiza pentru regiune se află aici, nu pe malul celălalt al Atlanticului!”.

În context, Traian Băsescu a avertizat UE în privința Rusiei: „Hai să nu credem niciodată 100% în angajamentele Federației Ruse, plecând de la premisa pe care noi o avem – că Federația Rusă nu se va opri aici”.

Traian Băsescu a spus că la dineul pe care îl va avea cu liderii europeni va pune această problemă. „Voi pune problema dacă suntem pregătiți pentru următorul pas pe care noi îl anticipăm, nu cred că nu va exista și un pas următor, nu știu când”, a declarat şeful statului.

Situaţia generată de referendumul din Crimeea, dar şi eventuale sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse vor fi discutate mâine de şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană.

Traian Băsescu i-a promis omologului său din Republicii Moldova că va fi principalul avocat al integrării europene a Chişinăului, soluţie care ar garanta securitatea ţării vecine. De altfel, şi Nicolae Timofti a cerut sprijinul oficialului român.

„Țara mea solicita UE să i se ofere o perspectivă clara de aderare la spațiul comunitar, l-am rugat pe președintele Traian Băsescu să susțină la nivelul UE această dorință, voință a Republicii Moldova”, a spus Nicolae Timofti. El crede că „sunt premise pentru a grăbi acest proces de semnare a acordului de asociere”. Pe de altă parte, el a subliniat că ţara sa este mică și are o anumită vecinătate, astlfel încât nu poate emite „pretenții mari”. „Noi facem în așa fel încât să ne asigurăm o securitate în limitele posibilității”, a declarat președintele R. Moldova, răspunzând unui jurnalist care îl întrebase dacă vede necesar mai mult pragmatism în relația cu Rusia.

Federația Rusă a anexat un teritoriu care aparținea unui stat suveran și independent. Un astfel de eviniment nu poate decât să creeze îngrijorare pentru țările din regiune, indiferent că sunt sau nu membre UE sau NATO. Dincolo de îngrijorare, trebuie să luăm și măsuri care să prevină ca evenimente ca cele care s-au petrercut între Rusia și Ucraina să aibă loc în cu alte state, în mod deosebit în ceea ce privește Republica Moldova”, a spus Traian Băsescu.

În opinia sa, soluția pentru Republica Moldova este accelerarea proceselor de integrare în Uniunea Europeană.

Nu există o soluție mai bună pentru Republica Moldova”, a subliniat el.

Traian Băsescu a adăugat că, la următorul Consiliu European, va susține stabilirea unui orizont în care Republica Moldova ar putea fi primită în Uniunea Europeană.

Poate acum, după evenimentele din regiune, poate devenim mai pragmatic, noi, cei din Uniunea Europeană”, a mai spus el.

„În acest context regional dificil, am convenit cu domnul Băsescu asupra necesității impulsionării procesului de integrare europeană în care este antrenată Republica Moldova. Am vorbit despre importanța semnării cât mai curând de către Republica Moldova a acordului de asocierea cu UE”, a declarat Nicolae Timofti.

„Țara mea solicită UE să i ofere o perspectivă clară de aderare la spațiul comunitar. L-am rugat pe domnul președinte Băsescu să susțină la nivel european această dorință firească a Republicii Moldova”, a adăugat președintele Republicii Moldova.

În privința Transnistriei, Nicolae Timofti a spus că „interesul ambelor părți și a întregii comunități internaționale este ca atmosfera să rămână calmă, iar abordările să rămâne constructive”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri