Transferuri bancare interceptate de hackeri. 100 de români ar fi furat milioane de euro cu ajutorul unor viruși

Data publicării:
hacker umbra

Gruparea de tineri acţionează de doi ani, spun anchetatorii. Abili, buni cunoscători de limbi străine, unii dintre ei ar fi mers la oficii de transfer bancar din Franța, Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia şi Coreea de Sud şi ar fi virusat serverele. Sub diverse pretexte le cereau angajaţilor să le permită accesul pentru câteva minute la computere. Timp suficient să-şi instaleze softurile proprii şi să controleze tranzacţiile de la distanţă.

În momentul în care un client dorea să transfere o sumă de bani, hackerii îi interceptau tranzacţia. Virusul schimba contul destinatarului real cu

acela al infractorului. Plângerile au început să curgă la poliţie după ce sute de oameni nu şi-ar fi primit banii. De la bancomatele sau oficiile de transfer de bani din România, suspecţii ar fi ridicat ilegal milioane de euro. Au profitat de mai multe breşe în sistemul de securitate.

„În locuri din care tranzacţionezi bani, sistemul de securitate trebuie să fie neatins. Politica de securitate internă nu trebuie încălcată. Dezactivarea porturilor USB, instalarea unei soluţii de securitate, astfel încât stickul să fie scanat înainte să intre în calculator”, spune Bogdan Botezatu, expert în securitate cibernetică.

Tinerii s-au lăcomit şi au vrut să aibă câştiguri şi mai mari. Probabil că ar fi fost prinşi mai greu sau deloc dacă nu s-ar fi apucat de trafic de droguri sau de clonat carduri. Poliţiştii de la crimă organizată s-au infiltrat în grupare, i-au urmărit, i-au înregistrat şi au strâns probe împotriva lor. Au fost organizate peste 120 de percheziţii, iar unii suspecţi au fost săltaţi chiar din Paris.

Potrivit procurorilor DIICOT banii ar fi fost cheltuiţi pe case, apartamente, maşini de lux sau concedii scumpe. Toate bunurile au fost puse sub sechestru.

Banii vor fi recuperaţi însă de firmele care faceau tranzacţii bancare doar dacă judecătorii îi declară vinovaţi pe membrii grupării.

Din 100 de persoane care urmau să fie aduse la audieri, procurorii au găsit doar 60. Însă nu a fost reţinută nicio persoană până în acest moment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri