Trei ani de la incendiul de la Maternitatea Giuleşti. Şase bebeluşi au murit şi cinci au fost răniţi

Data publicării:
incendiu-maternitatea-giulesti

16 august 2010. În jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi de la Maternitatea Giuleşti a izbucnit un incendiu puternic. Trei dintre cei 11 bebeluşi aflaţi în salon au murit pe loc, iar alţi trei s-au stins în urma complicaţiilor la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Doar cinci nou-născuţi au supravieţuit. Bebeluşii erau singuri. Asistenta care ar fi trebuit să-i supravegheze a plecat timp de 12 minute din salon fără să anunţe pe nimeni.

În ziua incendiului, asistenta lucra singură în salonul de Terapie Intensivă, într-o tură de douăsprezece ore. Focul a izbucnit de la un scurtcircuit produs la priza la care era conectat aparatul de aer condiţionat, dar pentru că asistenta nu era acolo, nimeni nu a sesizat momentul. Şi nou-născuţii nu au putut fi evacuaţi imediat.

În urma anchetei, asistenta medicală Florentina Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. Fostul manager al maternităţii Bogdan Marinescu, şeful Serviciului tehnic Vasile Dima, şeful Secţiei de neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea au fost şi ei acuzaţi de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Daune de 4,3 milioane de euro pentru familiile victimelor

În iulie 2013, instanţa a hotărât că Spitalul "Panait Sârbu" şi asistenta medicală Florentina Cârstea trebuie să plătească daune de peste 4,3 milioane de euro familiilor celor şase nou-născuţi care au murit şi părinţilor celorlalţi cinci copii care au suferit arsuri grave.

În plus, asistenta a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă. Iar Maternitatea Giuleşti a primit şi o amendă penală de 400.000 de lei pentru ucidere din culpă. Decizia nu este însă definitivă.

„În principiu, maternitatea nu are bani disponibili pentru astfel de lucruri. Poliţa de malpraxis nu acoperă acest lucru. Malpraxis înseamnă practică medicală defectuoasă, nu priza defectă. Spitalul e solidar cu angajaţii lui. Ţinând cont că spitalul e sub tutela primăriei, probabil că o parte din solidaritate va reveni primăriei. În definitiv, toate sumele care se vor plăti se vor plati de la un buget, deci vor fi plătite de toţi cetăţenii”, a declarat Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti.

Directorul de atunci al maternităţii şi şeful secţiei au fost achitaţi de magistraţii Judecătoriei Sectorului 6.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri