Sari la conținut

Accident în Lupeni. Un miner a murit, doi au fost scoși în viață

O galerie s-a surpat, joi, la mina Lupeni din Hunedoara. Trei persoane au rămas prinse sub pământ. Echipele de salvare au intervenit ore bune la fața locului până când au reușit să scoată la suprafață o primă victimă. Operațiunea de salvare s-a extins pe parcursul nopții. Din păcate, una dintre victime n-a supraviețuit, iar o a doua victimă a murit după mai multe ore de la internarea în spitalul Floreasca.

ACTUALIZARE vineri, 20:30 Minerul internat la Floreasca a murit, astfel că bilanțul ajunge la doi morți și un rănit. Detalii, aici.

Citiți și: Lacrimi și revoltă în Valea Jiului. Doi morți, trei anchete, aceleași vechi probleme și promisiuni

ACTUALIZARE 8.50 Minerul internat la Spitalul din Petroșani este conștient, cooperant, are răni ușoare și nu are nevoie deocamdată de transfer în altă clinică, au declarat vineri dimineața, pentru Agerpres, reprezentanți ai unității medicale.

ACTUALIZARE 8.00 Minerul scos după mai bine de 12 ore din subteranul Minei Lupeni, după prăbuşirea tavanului unei galerii, şi transportat la Spitalul Floreasca din Capitală este în stare extrem de gravă şi este supus unei intervenţii chirurgicale. "A suferit un sindrom de strivire extrem de grav, în urma căruia s-au produs o serie de modificări în organism. Are insuficienţă renală, iar leziunile sunt cele specifice acestui sindrom. La acest moment este în sala de operaţii pentru o fractură", a spus medicul Bogdan Opriţa.

ACTUALIZARE 5:15 Minerul transportat cu elicopterul de la Petroșani a ajuns la spitalul Floreasca din Capitală, unde sala de operații este pregătită. Deocamdată, victima este evaluată din punct de vedere medical.

ACTUALIZARE 4:19 Ministrul energiei anunță că salvatorii din mină au reușit să-l extragă pe al treilea miner. Bărbatul nu are puls și nu dă semne vitale. Foarte probabil, minerul a murit, dar decesul său trebuie să fie declarat oficial de medici.

Citiți și: 

VIDEO. Mărturiile unor salvatori îndurerați

Cele mai grave accidente miniere din România

ACTUALIZARE 4:12 La mina de la Lupeni sosesc o ambulanță SMURD, un echipaj de poliție și ministrul energiei. Foarte probabil, urmează să fie scoasă cea de-a treia persoană din mină.

ACTUALIZARE 3:00 Raed Arafat spune la Digi24 că persoana care este transportată către București este în comă indusă. A doua victimă va fi evaluată la Petroșani, dar pare într-o stare satisfăcătoare. Despre a treia persoană încă nu sunt vești. Elicopterul cu termoviziune se va întoarce la Petroșani.

În paralel, autoritățile vor demara mai multe anchete, inclusiv una penală.

Minerul care este transportat la București are 24 de ani, cel aflat într-o stare mai bună are 39 de ani, iar cel care este încă prins în subteran are 40 de ani.

Citiți și:  Cine e de vină pentru accidentul de la Lupeni? Ce spun familiile și sindicaliștii

Ministrul energiei, explicații despre starea minei Lupeni

ACTUALIZARE 2:30 Al doilea miner a fost adus la suprafață. Este cel despre care autoritățile spuneau că are o stare destul de bună și că „va ieși pe propriile picioare”. S-a aflat într-o zonă mai protejată în momentul surpării și are doar o rană la picior. Minerul a fost scos însă pe targă din subteran și dus direct la ambulanță, unde este evaluat.

ACTUALIZARE 2:13 Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, anunță la Digi24 că primul miner scos din subteran va fi transportat la București în această noapte, cu ajutorul elicopterului SMURD cu termoviziune, care se află pe stadionul din Petroșan. Pacientul este intubat, este ventilat, are fractură de femur și o fractură la umăr, este hipotermic. Doctorița Bratosin, care l-a evaluat la fața locului, a decis ca el să fie transportat direct către elicopterul care urmează să-l transporte în această noapte la Spitalul Floreasca din București.

Secretarul de stat a confirmat că în ceea ce-l privește pe al treilea miner, echipele au ajuns la el, dar bărbatul „nu reacționează”.

Al doilea miner este într-o stare mai bună, se afla într-o zonă mai protejată în momentul surpării. Starea sa de sănătate nu pune probleme.

ACTUALIZARE 1:55 Ministrul energiei anunță că un al doilea miner este urcat la suprafață. Are o rană mai superficială, la picior, și o stare de sănătate destul de bună.

Cel de-al treilea miner, care a rămas în subteran, a fost localizat, dar încă se lucrează la deblocarea lui dintre dărâmături. Nu s-a reușit stabilirea unei comunicări cu el. 

ACTUALIZARE 1:34 Un prim miner este adus la suprafață la 11 ore de la producerea accidentului. Bărbatul este conștient, dar este rănit. El va fi transportat la spitalul din Petroșani, acolo unde va fi mai întâi evaluat din punct de vedere al sănătății, ulterior medicii urmând să decidă dacă trebuie transportat către București sau Timișoara. Iată momentul scoaterii lui din subteran:

ACTUALIZARE 0:30 Au apărut probleme cu scoaterea la suprafață a celor doi mineri găsiți în viață.  Se pare că terenul nu e stabil. Mai mulți ortaci au venit cu echipamente, cu țevi, în încercarea de a stabiliza terenul. Sunt deja 12 ore de când minerii sunt în subteran. Al treilea miner încă nu a fost localizat.

ACTUALIZARE 23:05 Echipele de salvare au reușit să ajungă la un al doilea miner, și el în viață, conștient, poate comunica. 

ACTUALIZARE 22:15 Ministrul energiei anunță că salvatorii au reușit să ajungă la un miner. Este încă prins sub dărâmături, dar este conștient și au reușit să vorbească cu el. Minierul spune că ceilalți doi tovarăși ai săi erau în apropiere când s-a produs surparea. Echipele de salvare lucrează în continuare pentru a-i găsi pe ceilalți doi și pentru a-l aduce la suprafață pe minerul găsit.

ACTUALIZARE 20:12 Ministrul energiei, Toma Petcu, a ajuns la fața locului. El spune că minerii au aer, că cel mai probabil sunt în viață, pentru că echipele de salvare aud voci, și că ele înaintează cam cu un metru pe oră. Deja echipele de salvare acționează de șase ore. Ministrul spune că nu va pleca până când nu se va încheia operațiunea.

ACTUALIZARE 17.29. În cazul accidentului din mină a fost deschis un dosar penal. Acesta va fi instrumentat de Parchetul din Petroșani.


ACTUALIZARE 16.30. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că deocamdată au intrat în subteran șapte salvatori minieri.

DSU a mobilizat mai multe echipaje pentru a veni în ajutorul celor trei mineri prinși în subteran. Astfel, un elicopter SMURD venit de la Arad a ajuns deja la Lupeni, iar un altul, care poate să transporte mai multe victime, a plecat deja de la București.

De asemenea, au fost trimise echipaje de la SMURD Hunedoara și mai multe ambulanțe.


ACTUALIZARE 16.00. Cel puțin doi dintre cei trei mineri prinși în subteran sunt în viață, potrivit responsabililor minei Lupeni. Aceștia spun că au auzit cel puțin două voci. 

Operațiunea de salvare este în curs, însă aceasta ar putea dura câteva ore.


ACTUALIZARE 15.30. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat la Digi24 că tavanul unei galerii s-a prăbușit în timp ce erau demontați mai mulți stâlpi de susținere. Opt mineri au reușit să iasă la suprafață.  


ACTUALIZARE 15. 14 Tavanul unei galerii a cedat, iar trei persoane au fost prinse în subteran. Echipele de salvatori și conducerea exploatării au intrat în mină, a spus la Digi24 Darius Câmpean, președintele sindicatului „Muntele”.

El a precizat că surparea s-a produs la o adâncime de circa 500 de metri.

Starea echipamentului este extrem de gravă, lucrăm cu instalații și utilaje vechi”, a mai spus liderul sindical. Aceasta, în condițiile în care 

El a mai spus că surpări au loc destul de des în abataje, dar de obicei sunt de dimensiuni mici și sunt controlate. De această dată, surparea a fost de dimensiuni mai mari, a precizat Darius Câmpean.

Circa 200 de mineri coboară în subteran în fiecare schimb.


Informația a fost confirmată de secretarul de stat din Ministerul Energiei Doru Vișan.

Nu se cunoaște încă starea celor trei persoane prinse în subteran.

În zonă mai erau circa 12 persoane.

Mina Lupeni este una dintre puținele mine care mai funcționează în zona Petroșani. Minerii se plâng că nu au condiții de muncă potrivite și că viața lor este pusă în pericol.

Pe aceeași temă