Sari la conținut

Trufele negre, o afacere de viitor

"Trufele se vor dezvolta la rădăcină. Când va începe, în patru ani, să fie pe rod, la fiecare copac, în jur la un metru, undeva la 20 de centimetri adâncime o să fie trufele", spune Mircea Chira, investitor.

Pentru a produce trufe la rădăcină, puieţii de alun au trecut printr-un proces minuţios, într-un laborator specializat din Spania. „La rădăcina plantei (de alun, n.r.) este micorizat în interior”, explică directorul unei firme importatoare de copaci.

Pomii au fost plantaţi pe o suprafaţă de un hectar, în urmă cu patru luni. Adică Mircea Chira mai are de aşteptat mai bine de trei ani şi jumătate până va culege trufele. Răbdarea îi va fi însă răsplătită din plin.

„Plantaţia produce timp de 30 de ani, deci chiar dacă investiţia o recuperezi după 10 ani, mai ai 20 de ani ca să culegi roadele financiare de pe ea”, spune Mircea Chira.

Cei 400 de puieţi de alun, la care se adaugă lucrările de sădire şi întreţinere, l-au costat pe investitor în jur de 9.000 de euro. De pe terenul cu aluni el va recolta în jur de 400 de kilograme de trufe.

Cei care au deja experienţă în domeniu spun că succesul cultivării trufelor negre se vede cu ochiul liber.

În fiecare an interesul creşte, în fiecare an chiar dublăm suprafeţele cultivate anul anterior”, a spus Bikfalvi Martin, proprietarul unei firme de arbori trufieri.

Chiar dacă trufa neagră are şi rol de antibitotic, cel mai des, ea e întâlnită în bucătăriile restaurantelor de lux, unde e considerată delicatesă.

„Se foloseşte mai mult pentru aromă, deci dă o aromă foarte interesantă. În ultimul timp chiar se cere şi încercăm să folosim în mai multe preparate, în sosuri, lângă carne, la risotto”, a spus Szondy Zsombor, bucătar.

Un kilogram de trufe negre costă în jur de 1.000 de euro.