Trupul militarului român ucis în Afganistan, Claudiu Constantin Vulpoiu, este repatriat astăzi

Data publicării:
Claudiu Constantin Vulpoiu

Trupul militarului ucis duminică în Afganistan, Claudiu Constantin Vulpoiu, este repatriat marţi după-amiază. În memoria lui, pe aeroportul din Craiova, va fi organizat un ceremonial militar.

Foto: Ministerul Apărării Naţionale

Trupul lui Claudiu Constantin Vulpoiu va fi adus cu un avion militar, a anunţat Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Luni, în toate unităţile militare din ţară şi din străinătate au avut loc ceremonii religioase, iar Ministerul Apărării Naţionale l-a avansat sublocotenent post-mortem.

Claudiu Constantin Vulpoiu era din 2001 angajat al Ministerului Apărării Naţionale, era căsătorit şi avea un copil. A mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak.

Militarul a murit duminică, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat în Afganistan. Alţi cinci militari români au fost răniţi în explozie. Cei şase executau o misiune de patrulare pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.

Claudiu Constantin Vulpoiu era student în ultimul an la Facultatea de Ştiinţe Economice şi plecase în misiune pentru a-i asigura copilului său o viaţă fără griji.

Primii militari craioveni au plecat în misiuni în Afganistan în anul 2002, sub comanda generalului de brigadă Ion Pâlşoiu. Acesta îşi aminteşte că şi atunci, ca şi acum, misiunile erau la fel de periculoase. „În 2002, era prima acţiune după al doilea război mondial în care o structură militară, respectiv un batalion, era dislocat în teatru, cu misiunea de luptă, de acţiune împotriva unor structuri teroriste foarte periculoase”, spune Ion Pâlşoiu, acum general în rezervă.

Ministrul Apărării Naţionale a înaintat preşedintelui României propunerea de decorare a ofiţerului post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri