Trupurile neînsufleţite ale celor doi militari români ucişi în Afganistan ar putea fi repatriate miercuri

Data publicării:
militari ucisi afganistan mapn

Românii căzuţi la datorie erau printre cei mai buni ostaşi din unitatea lor şi primiseră medalii pentru curaj în faţa inamicului. Ambii au fost avansaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent. Ministrul Apărării a propus decorarea ostaşilor căzuţi cu ordinul „Steaua României”, în grad de cavaler, pentru militari, şi cu însemne de război.

„Doi militari români care se aflau în misiune de patrulare alături de militarii ISAF şi militarii afgani au fost surprinşi de un dispozitiv improvizat. În urma exploziei au decedat cinci militari, dintre care doi români”, a anunţat în cursul dimineţii ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Era ora 22.00, ora României. Convoiul forţelor coaliţiei desfăşura o misiune de rutină. O patrulă în zona de est a Afganistanului. Zonă controlată de militari, dar expusă din ce în ce mai des la astfel de atacuri ale talibanilor. Maistrul militar Claudiu Popa şi plutonierul Adrian Postelnicu au fost grav răniţi.

Un elicopter i-a transportant de urgenţă la spitalul din baza Baghram. Era însă prea târziu, pentru că medicii nu au mai putut să-i ţină în viaţă. Trupurile celor doi militari vor fi aduse în ţară cu un avion militar.

„Trebuie făcute documentele şi să obţinem aprobările de survol şi pentru aeroport. Probabil mâine (n.r. - marţi). Până miercuri sper ca avionul cu ei să se întoarcă”, a spus Mircea Duşa.

Traian Băsescu a transmis condoleanţe familiilor

Președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor celor doi militari.

„Am primit, cu profundă tristeţe, vestea încetării din viaţă a maistrului militar clasa a III-a Vasile-Claudiu Popa şi a plutonierului Adrian Postelnicu, care şi-au servit ţara cu abnegaţie şi curaj în misiunea care le-a fost încredinţată în Afganistan. Militarii Vasile-Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu vor rămâne veşnic în amintirea camarazilor, dar şi a poporului român ca doi eroi care s-au jertfit în numele ţării lor. În aceste momente de durere, îmi exprim solidaritatea cu familiile eroilor şi le transmit sincerele mele condoleanţe”, se arată în mesajul postat pe site-ul președinției.

Maistrul militar Claudiu Popa, originar din Alba Iulia, era încadrat la Centrul de Scafandri din Constanţa. Oamenii alături de care a crescut au numai cuvinte de laudă pentru militarul răpus.

Numărul militarilor români care au murit în Afganistan a ajuns la 24. România a anunţat că îşi va retrage trupele din Afganistan anul viitor. Întâi vor pleca trupele de infanterie, iar apoi unităţile de operaţiuni speciale şi, la final, vor părăsi teatrul de operaţiuni militarii care asigură coordonarea armatei afgane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri