Ultima şedinţă a Guvernului Ponta I: „A fost guvernul care a avut de departe cele mai puţine conflicte interne”

Data publicării:
20121218 20sedintaguv-39298

Totuși, deşi vor fi mai multe ministere, nu se vor face angajări suplimentare, iar bugetul pentru salarii va rămâne aceleaşi, a precizat Victor Ponta.

În deschiderea discursului, Victor Ponta a mulţumit autorităţilor responsabile cu înlesnirea circulaţiei şi a activităţii pe timp de iarnă, începând cu cei care deszăpezesc drumurile din judeţul Botoşani. „Mulţumesc Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei, Armatei, Poliţiei, SMURD, Aviaţiei, celor care au zburat cu elicopterele pe vremea asta periculoasă. Mulţumesc un pic şi la CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale), dar nu mult. Un pic, cât trebuie”, a spus premierul.

„Vă rog şi în zilele următoare să aveţi aceeaşi atenţie şi aceeaşi pregătire, pentru că mai e mult până trece iarna. Am evitat situaţii extreme. Vă rog să rămâneţi concentraţi pe această problemă”, a cerut Victor Ponta, precizând că tot marţi, la ora 15, are loc o nouă videoconferinţă pentru evaluarea situaţiei, „prioritatea numărul 1” în acest moment pentru miniştrii şi autorităţile de resort.

Tuturor miniştrilor, Ponta le-a adresat mulţumiri pentru parteneriatul ultimelor şapte luni, considerând că primul guvern pe care l-a condus „a avut de departe cele mai puţine conflicte interne”.

Vă sunt recunoscător, am trecut peste o perioadă grea. Suntem la sfârşitul anului cu majoritatea obligaţiilor pe care ni le-am asumat la zi, cu deficitul şi finanţele publice în stare bună, cu principalele servicii publice funcţionale. Cred că a fost un efort extraordinar şi cred că a fost guvernul care a avut de departe cele mai puţine conflicte interne”, a trasat premierul reuşitele ultimelor şapte luni.

Despre Guvernul Ponta II, premierul a precizat că structura acestuia este gata, iar bugetul rămâne acelaşi, indiferent de numărul ministerelor: „Nu se angajează nici un om, nu primiţi nici un leu în plus la salarii.

Fondurile structurale se întorc numai cu un audit favorabil

Victor Ponta a mai declarat că fondurile structurale pentru Programul Operațional pentru Resurse Umane POSDRU rămân deblocate şi că ar exista şanse ca România să primească la începutul anului viitor o parte din bani. Pentru Programul Operaţional Regional POR, există o sumă de „136 de milioane de euro pe care Comisia Europeană urmează să o vireze între Crăciun şi Revelion, sau cel târziu la începutul anului viitor”, a spus premierul.

Ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, l-a contrazis pe premier, subliniind că deblocarea plăţilor pentru PORdepinde în totalitate de raportul autorităţii de audit”. După ce autorităţile europene vor evalua raportul, poate veni scrisoarea cu anunţul de reluare a plăţilor. „Depindem foarte mult de ce vor scrie ei în acel raport de audit. Sper să luăm cel puţin nota 2 pe măsurile de reorganizare”, a spus Leonard Orban.

Pentru POS Transporturi, delegaţia de la Bruxelles urmează să transmită concluziile, iar dacă România primeşte nota 2 (nota 1 este maximum), aşa cum speră ministrul de resort, luna viitoare se reiau plăţile, potrivit premierului.

Plăţile pentru POS Mediu au fost reluate, acum aşteptăm banii pentru POR, POS Transport şi POS CCE

Pe 28 noiembrie, Comisia Europeană a deblocat banii alocaţi proiectelor de mediu din România, după cinci luni în care Bucureştiul nu a primit nici un euro din fonduri structurale. În urma acestei decizii, autorităţile române au putut relua solicitările către Bruxelles pentru rambursarea sumelor cheltuite în proiectele de mediu.

În motivarea deciziei, Comisia Europeană considera că problemele care au dus la suspendarea programului, legate de conflicte de interese, au fost rezolvate. Mai mult, România a acceptat ca 10% din sumele pentru care s-au constatat nereguli în contractele semnate înainte de luna octombrie a anului 2011 să fie redirecţionate către alte proiecte de mediu.

Plăţile pentru POS Mediu au fost întrerupte în luna iulie. Alte trei programe pentru care plăţile au fost întrerupte tot atunci sunt Programul Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, şi POS Creşterea Competitivităţii Economice - POS CCE, gestionat de Ministerul Economiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri