Un cadru universitar a scăpat de plagiat pentru că nu s-a găsit cartea după care a copiat

Data publicării:
2411 20rev 20presa-35045

Bihoreanul a scris, la 11 octombrie, că o carte apărută sub semnătura Simonei Cavalu în 2000 conţine numai pasaje copiate din alte cărţi şi nici măcar un rând care să fi izvorât din munca ei de cercetare.

Profesoara, care este pe deasupra membru al Senatului Universitar şi vicepreşedinte al Consiliului Cercetării, îşi recunoaşte culpa, dar susţine că nu a plagiat, întrucât la finalul cărţii a înşiruit lucrările din care s-a inspirat. Ea dă vina pe lipsa de experienţă de care suferea atât în 2000, când a lansat cartea, cât şi în 2005, când aceasta a fost reeditată.

Volumul din care s-a inspirat Simona Cavalu fusese scris cu 10 ani înainte, în 1990, de un englez. Jurnaliştii de la Bihoreanul au făcut rost de lucrarea acestuia şi au constatat că profesoara din Oradea a copiat capitole întregi, inclusiv imagini explicative, fără să modifice măcar o virgulă.

Cărţile se scriu din cărţi

Interogată de jurnalişti despre acest subiect, Simona Cavalu a dat un răspuns surprinzător: „Cărţile se scriu din cărţi!”.

Ieri, Simona Cavalu a aflat că a scăpat de acuzaţia de plagiat, după ce Comisia de Etică a Universităţii din Oradea a dat publicităţii raportul final în acest caz. În raport se scrie că "pe baza materialelor avute la dispoziţie, nu se poate confirma acuzaţia adusă", însă membrii comisiei au semnalat că nu li s-a pus la dispoziţie cartea tipărită de autorul englez, pe care nu au putut-o consulta nici în varianta electronică.

Jurnalista Adriana Totorean, semnatara articolelor din ziarul Bihoreanul, a intervenit telefonic la emisiunea „Revista presei”, difuzată de Digi 24, precizând că a indicat comisiei, la solicitarea acesteia, atât pagina de internet unde cartea poate fi consultată online, cât şi mai multe site-uri de unde volumul original putea fi comandat contra cost.

„Doamna profesoară susţine că nu a plagiat, pentru că a făcut doar un suport de curs pentru studenţi. Ipoteza nu stă în picioare, pentru că volumul publicat are cod ISBN. Este o carte, se găseşte în biblioteci. Nu este doar un curs destinat studenţilor dumneaei”, a subliniat Adriana Totorean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri