Un elicopter militar s-a prăbușit lângă Bacău. Două persoane și-au pierdut viața

Data publicării:
0703 20chopper-53583

Actualizare 20.48. Maistrul militar cls. a III-a Laurenţiu Chiru şi plutonierul Vasile Manolache şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs joi, informează Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat. Maistrul militar Laurenţiu Chiru, în vârstă de 33 de ani, necăsătorit, avea funcţia de mecanic de bord. Plutonierul Vasile Manolache, în vârstă de 37 de ani, căsătorit, un copil, avea funcţia de sanitar militar.

Elicopter Puma Socat | MEDIAFAX FOTO

În acelaşi eveniment au fost răniţi locotenent-comandorul Petru Pricop-pilot, căpitanul Cătălin Balmuş-pilot şi caporalul cls. a III-a Doru Nănescu-paramedic. Militarii răniţi au fost transportaţi cu o aeronavă militară C-27 J Spartan la Bucureşti pentru tratament de specialitate.

În toate unităţile militare din ţară şi bazele din teatrele de operaţii unde sunt militari români se vor desfăşura vineri, 8 martie, ceremonii militare în memoria militarilor căzuţi în accidentul aviatic.

Actualizare 18.41.Cei trei răniţi din elicopterul prăbuşit miercuri după-amiază în judeţul Bacău au fost aduşi în Bucureşti, doi dintre ei urmând să fie transportaţi la Spitalul Militar, iar al treilea, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, au declarat surse citate de Mediafax.

Mircea Dușa, ministrul Apărării, a confirmat, la Digi 24, că elicopterul aparține MAPN. Aparatul efectua un zbor în formație, a mai spus ministrul Dușa, care se va deplasa la Bacău. În formație se aflau două elicoptere.

Potrivit lui Cătălin Felegeanu, de la ISU Bacău spre locul unde s-a produs accidentul aviatic au fost trimise doua autospeciale cu ape si spumă, o ambulanță și un echipaj de descarcerare.

Elicopterul a luat foc după ce a căzut şi s-a rupt în două. Cele două victime au fost găsite carbonizate în epava aparatului.

Cei trei supraviețuitori au fost preluați de un elicopter militar și transportați la Spitalul Județean Bacău, a declarat Cătălin Felgeanu, la Digi24.

Spre Bacău au mai plecat şeful Statului Major General și specialişti din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene.

Este vorba de un elicoptertip IAR-330 Puma Socat, al Flotilei 95 Aeriene, care s-a prăbușit în jurul orei 16.00.

Puma SOCAT este un elicopter de atac, cu lungimea de 15 metri, înălțimea de 4,6 metri și anvergura de 3,38 metri. Este dotat cu un tun THL-20, calibru 20 mm, două mitraliere laterale și acroşaje exterioare, ce pot include rachete antitanc X-5, rachete aer-aer sau blocuri de proiectile reactive UB-16-57, transportate pe 4 puncte de acroşare, informează Ministerul Apărării Naționale.

Procedurile standard după incident

Conform unei proceduri standard, toate aparatele de acest tip au fost reținute la sol iar zona de impact a fost securizată, a declarat purtătorul de cuvânt MAPN, Constantin Spânu.

După securizarea zonei se iau primele măsuri privind recuperarea înregistratoarelor de zbor, care sunt primele ce vor fi deslușite și decodificate și care dau primele rezultate ale unei asemenea anchete, a explicat fostul pilot Paul Mitu.

O comisie din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene va cerceta circumstanţele producerii incidentului.

În toate unităţile militare din ţară şi bazele din teatrele de operaţii unde sunt militari români se vor desfăşura vineri, 8 martie, ceremonii militare în memoria militarilor căzuţi în accidentul aviatic.

Utimul incident de acest gen avusese locîn luna iulie a anului trecut.Când un elicopter a căzut la 20 de kilometri de Buzău. Atunci au murit patru oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...