Un fost spital din Brașov, aproape de demolare. Clădirea din secolul XIX va fi înlocuită cu un hotel

Data publicării:
spital

Veronica Bodea locuieşte în spatele fostului Spital de Dermatologie din Braşov. Se teme că noua clădire nu se va încadra în peisaj.

Este, cum să spun, ca o plombă nereuşită într-o gură frumoasă”, spune Veronica Bodea, iniţiator petiţie.

Nu doar comunitatea se împotriveşte noului proiect, ci şi câţiva arhitecţi.

Clădirea nu este monument în sine, dar face parte dintr-un ansamblu, cred că dezasamblarea acestor ansamble istorice înseamnă anularea lor, adică este ca şi când ne-am anula propria istorie”, spune Johannes Bertlef, preşedintele Ordinului Arhitectilor din Romania - filiala Brașov.

Spitalul a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea şi are importanţă istorică.

„Ar trebui să existe o dezbatere publică, este o clădire importantă şi vizibilă, este o clădire cu o istorie interesantă, a fost primul spital civil al orașului”, spune Ovidiu Taloş, membru în Comisia Teritorială OAR.

Comisia Zonală de Cultură a analizat mai bine de un an cererea de demolare din partea noului proprietar. A fost convinsă de două expertize care atestă că stuctura de rezistenţă a clădirii este şubredă şi că pereţii sunt contaminaţi cu ciuperci.

Se pot face contraexpertize dacă le plătește cineva. (Reporter: Şi până atunci, dacă nu le plăteşte nimeni?) Ne prevalăm de aceste expertize care există”, afirmă Gheorghe Mitran, director Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Braşov.

Noua clădire va avea 7 etaje şi va fi înconjurată de alte câteva clădiri de birouri. Totul în ciuda faptului că aliniamentul clădirilor din zonă este de parter plus etaj.

Da, este oportun să se facă un hotel acolo şi rămâne de văzut în urma stabilirii de către Comisa de Cultură a formei şi volumetriei respectivului hotel”, declară Vlad Slavic, arhitect proprietar spital.

„Deocamdată am eliberat certificat de urbanism, solicitantul trebuie să pregătească toată documentaţia, să aducă toate avizele şi după aceea, după ce vom studia şi noi documentaţia vom elibera autorizaţia de demolare şi apoi pe cea de construire”, declară Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Braşov.

Ansamblul care urmează să fie demolat se întinde pe 5000 de metri pătraţi si pentru el, investitorul a plătit Consiliului Judeţean 1,8 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri