Un laborator de cercetare unic în estul Europei va fi construit la Timișoara

Data publicării:
22012013 20laborator 20tm-45104

O investiţie cu finanţare europeană în valoare de 40 de milioane de lei va face posibilă testarea, la cele mai înalte standarde, a celulelor fotovoltaice. Un astfel de laborator de cercetare există în prezent în Polonia.

Clădirea va fi construită pe o suprafață de 1.700 de metri pătrați și va avea subsol, parter și două nivele. Aici vor lucra 30 de specialști din țară și zece din străinătate.

Acum, cele mai multe dintre panourile solare sunt construite pe bază de siliciu. În curând, însă, acest lucru nu va mai fi posibil, astfel că studierea materialelor noi este fundamentală.

„Cercetările pe care noi le vom face vor fi pe parte de coloranți organici. Nu poți să primești un contract și să dezvolți un anumit domeniu decât când omul vede acea cercetare pusă în practică”, a spus Ionel Balcu - directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara (INCEMC).

Laboratorul va avea trei aparate de ultimă generaţie, a căror valoare depăşeşte nouă milioane de euro.

„Vor fi mai multe aparate, dintre care un microscop foarte performant, de ultimă generație, dintre cele mai bune la nivel mondial”, a adăugat Doru Buzatu - şeful Compartimentului de Achiziţii al INCEMC.

Laboratorul de cercetare va propulsa România în topul ţărilor care promovează energia verde

Angajaţii laboratorului vor păstra permanent legătura cu marii producători de panouri fotovoltaice din ţară şi străinătate. Materialele testate vor fi selectate în funcţie de cerinţele celor care se ocupă de fabricarea panourilor.

„Avem reprezentare la nivel european în bordul de politici al platformei europene, deci legăturile noastre cu domeniul sunt foarte puternice și exact acolo unde trebuie”, a spus Constantin Mirică, manager de proiect Laborator de Energii Regenerabile-Fotovoltaic.

Laboratorul de cercetare, spun iniţiatorii proiectului, va propulsa România în topul ţărilor care promovează energia verde. Potrivit cerinţelor Uniunii Europene, panourile solare ar trebui să acopere 24% din totalul energiei utilizate, şi asta până în 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri