Un deputat maghiar extremist a amenințat-o cu „spânzurarea” pe o jurnalistă Radio România. SRR: Un atac grav împotriva democrației

Data actualizării: Data publicării:
Radio Romania - Foto. Alexandru Dolea
Radio România. Foto: Alexandru Dolea/ SRR

Un parlamentar maghiar aflat la Sfântul Gheorghe a vorbit la o întâlnire a partidului ungar extremist Patria Noastră despre „spânzurarea” jurnalistei maghiare Parászka Boróka de la Radio Târgu Mureș. De asemenea, deputatul respectiv, Barna Bartha, a spus, conform unei discuții înregistrate de unul dintre jurnaliștii aflați la întâlnire, că „asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”. Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) consideră comentariile „drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept”.

Poliția s-a autosesizat și a deschis o anchetă

ACTUALIZARE 15:00 Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a anunţat, vineri, că s-a autosesizat în cazul afirmaţiilor deputatului Patria Noastră.

„Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Mureş s-a sesizat din oficiu cu privire la o infracţiune de ameninţare, referitor la persoana vătămată, jurnalist la Radio Târgu Mureş. În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului”, a arătat IPJ Mureş, într-un comunicat de presă.

Un politician din Ungaria aflat în România a lansat ameninţări la adresa jurnalistei Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş.

Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră, „a numit-o pe colega noastră ticăloasă şi a afirmat că astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din cadrul comunităţii maghiare”, arată Radio România Târgu Mureș.

„În fluxul de știri al Societății Române de Radiodifuziune și în spațiul public a apărut știrea care relatează despre un derapaj nepermis al unui politician maghiar aflat în România. Un jurnalist maghiar al Radio România și alte două etnii au fost amenințate în discursul unui politician extremist din Ungaria.

În mesajul său, acesta spune: «...puteți să o vedeți pe Parászka Boróka, o puteți auzi la Radio Târgu-Mureș. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem».

Politicianul a mai adăugat, cităm: «asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar».

Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome și a comunității evreiești, este menţionat și numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societății Române de Radiodifuziune.

Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept, declarațiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă.

Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist și manipulator care propagă și incită la violență și își exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare.

Luptând pentru echidistanță, imparțialitate și informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii și libertății jurnalistice, precum și în calitate de sursă credibilă și relevantă de știri, Societatea Română de Radiodifuziune dorește să condamne ferm și să descurajeze atitudinile părtinitoare și extremiste și continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului și a valorilor descrise în Constituția României”, arată o luare de poziție semnată de Răzvan Ioan Dincă, preşedinte director general al Societății Române de Radiodifuziune.

În susținerea celor de mai sus semnează în unanimitate toți membrii Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune: Radu F. Alexandru, Annamaria Bodoczi, Alexandra Bogdan, Sorin Faur, Radu Herjeu, Milan Manyura, Dragoş Pătlăgeanu, Liviu Popescu, Oana Rusu, Ruxandra Săraru, Marius Dorian Tănase, Maria Țoghină.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri