Un psihiatru de la Socola explică de ce au loc crime de o violență extremă ca cea de la Bascov: Se repetă la câteva luni

Data publicării:
criminalul de la bascov
Un psihiatru de la Socola explică de ce au loc crime de o violență extremă ca cea de la Bascov. FOTO: Captură Digi24

Crime de o violență extremă precum cea de la Bascov, Argeș, unde un bărbat bolnav psihic și-a ucis cinci rude, apar pentru că în România nu există un lanț terapeutic prin care un pacient diagnosticat în spital să fie urmărit terapeutic de medici, personal din ambulatoriu, asistență socială, a declarat la Digi24 Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul Socola. El a adăugat că acest "tablou dezorganizat" al asistenței duce la astfel de cazuri "care se repetă la câteva luni".

"Nu e nimic neobișnuit că pacienții cu tulburări psihice să fie acasă, asta e norma în lumea civilizată. Problema e dacă acest bărbat era în evidență și urma tratament, dacă familia se îngrijea ca el să își ia tratamentul, dacă era prins în rețeaua ambulatorie de specialitate.

Majoritatea cazurilor de acest gen cu violență se întâmplă la pacienți care ies din urmărirea unor specialiști, fie că familia nu îi duce la tratament, fie nu sunt în evidență.

Să nu aibă cineva senzația că pacienții cu tulburări psihice sunt mai periculoși decât oamenii din populația generală, dar când se întâmplă ca un pacient cu tulburări psihice grave să comită astfel de fapte ele sunt de o extremă violență.

Sunt foarte multe căi prin care pacienții  pot fi ajutați și pot fi inserați psihosocial și medical. La noi e problemă uriașă în zona de inserție socio-economică. Din cauza sărăciei, foarte multe familii fie n-au bani să ajungă la medic dacă sunt în mediul rural, fie nu-și urmează tratamentul prescris de medic.

Aceste situații apar pentru că nu există un lanț terapeutic articulat, prin care un pacient diagnosticat în spital să fie ulterior urmărit într-un lanț terapeutic care să includă medici, ambulatoriu, asistență socială, etc. Toate astea fac un tablou dezorganizat al asistenței și pot apărea asemenea cazuri, vedem că la câteva luni de zile se repetă", a declarat la Digi24 Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul Socola.

Un bărbat cu afecțiuni psihice din județul Argeș, care locuia cu familia, și-a ucis cu brutalitate cinci rude: părinții, sora, fratele și nepoata de cinci ani. Jandarmii l-au prins într-o pădure, la scurt timp după ce cumnatul său a descoperit crima.  Agresorul a recunoscut totul si va fi supus unui examen psihiatric. Procurorii vor stabili astfel dacă avea sau nu discernământ.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri