Un român în luptă cu Hollywood-ul. Lucian Ciuchiţă spune că filmul „Escape Plan” a fost făcut după scenariul său

Data publicării:
lucian ciuchita

Lucian Ciuchiţă a scris acum doi ani un scenariu de film, care spera să ajungă o producţie hollywoodiană. L-a trimis în Statele Unite, dar a primit un răspuns negativ. Apoi şi-a văzut scenariul pe marile ecrane, în filmul Escape Plan, din care doar începutul nu îi aparţine, spune el.

Personajul principal este Silvester Stallone, expert în evadarea din închisori. El primeşte bani să testeze sistemele de securitate ale unei temniţe amenajate pe fundul oceanului, într-un vapor. Trebuie să găsească o soluţie să evadeze, dacă vrea să primească onorariul. Scenaristul român spune că peripeţiile personajului sunt scrise de el.

„Un lucru pe care nu au cum să îl ascundă şi este inexplicabil, nu are ce să caute într-un film american. Ei spun că baza operativă este la 50 de kilometri de Ruse, la graniţa bulgaro-română. Eu, întâmplător, chiar am o casă de vacanţă la 30 de kilometri de Ruse, la Uzunu, şi acolo am scris scenariul”, spune scenaristul Lucian Ciuchiță.

Personajele, acţiunea, intriga, toate îi aparţin, se plânge Lucian Ciuchiţă. Mai mult decât atât, a regăsit chiar replici asemănătoare scenariului său.

Este limpede şi se poate demonstra cu documente că e vorba de o preluare de fapt de scenariu, o adaptare a lui, fără ca scenaristul să fie anunţat, fără ca scenaristul să fie pe generic, fără ca scenaristul să fie remunerat”, spune Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Lucian Ciuchiţă este hotărât să îşi primească drepturile. Pentru început, le-a scris scenariştilor şi caselor de producţie de la Hollywood, în speranţa că se vor revanşa. În caz contrar, vrea să îi dea în judecată şi în România şi în Statele Unite, mai ales că spune că are probe clare.

„Scenariul meu este înregistrat la începutul lui februarie 2013, în varianta electronică el figurează din octombrie 2012, deci există dovadă”, spune el.

Filmul Escape Plan a fost lansat în Statele Unite ale Americii pe 18 iulie 2013, iar în România pe 25 octombrie. Lungmetrajul a avut încasări de 137 de milioane de dolari la nivel mondial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri