Un singur român şi-a recuperat anul trecut maşina furată în Bulgaria

Data publicării:
masini politie bulgaria - GettyImages-454261895

Român: „Dezastru, e un coşmar din care nu reuşesc să mă trezesc. Am plecat 4 persoane cu maşina şi ne-am întors fără maşină. În ultima zi, când trebuia să plecăm, nu mai era maşina. Maşina era asigurată, avea blocator la volan, cred că pe sus au luat-o.”

Maşina - un BMW 320 - nu avea poliţă CASCO, dar proprietarul se teme acum pentru viaţa lui întrucât hoţii ştiu totul despre el. Avea în maşină actele personale, dar şi cheile de acasă. Maşina a dispărut după Revelion, în ultima zi de concediu în Bulgaria. Tânărul spune că a apelat în zadar la poliţia bulgară.

Român: „Nişte poliţişti se uitau unul la altul. La secţie, la fel. Am dat o declaraţie. Nu am înţeles nimic, era în bulgară. Nu mi-au dat nimic la mână cum că maşina ar fi furată, nicio dovadă, dar mi-au reţinut cheia. E ceva ca în vestul sălbatic.”

Românul pagubit spune ca nici reprezentanţii Ambasadei României la Sofia nu i-au fost de mare ajutor.

Reprezentant ambasadă: Ambasada a facut tot ce a depins de ea. Aveţi documente de călătorie valabile? Aveţi peste vârsta majoratului să găsiţi un mijloc de transport? Nu sunteţi la Honolulu, sunteţi în Bulgaria, la câteva sute de kilometri de Bucureşti.”

Reprezentanţii Ministerului Român de Externe spun că tot ce pot face în astfel de cazuri este să îi ajute pe cei păgubiţi cu un translator, ceea ce s-a întâmplat şi în acest caz.

Românul care a rămas fără maşină a filmat parcarea hotelului întrucât are de gând să depună o plângere şi în ţară.

Român: „Coşmarul din Veliko Tarnovo. Toată lumea să se ferească de această staţiune, în general de Bulgaria. Se vede şi parcarea. Este o şosea principală. Este trafic, tot timpul trec maşini pe aici.”

Oficial, Ministerul de Interne nu are o statistică a maşinilor înmatriculate în ţară care au fost furate în Bulgaria. În schimb, Ministerul de Externe are date despre maşinile care au fost recuperate de la hoţii bulgari şi predate proprietarilor români.

„Dintre autoturismele furate în 2015, poliţia bulgară a recuperat un autoturism. Bulgaria este o ţară cu un nivel mediu al criminalităţii. S-au semnalat cazuri de agresiune şi furt de autovehicule pe şoselele naţionale și în parcările unor hoteluri. Se recomandă ca deplasările cu autoturismul să se efectueze numai pe timpul zilei.

sursa: Ministerul de Externe

Firmele de asigurări din România se feresc să încheie poliţe CASCO care să fie valabile pe teritoriul Bulgariei.

Reprezentant firmă asigurare: Riscul de furt nu este acoperit în Bulgaria. Vă interesa şi riscul de furt, nu?

Reporter: De asta îmi este mai frică.

Polițiștii români spun că nu au cum să intervină în cazul furturilor petrecute în Bulgaria, dar le atrag atenția șoferilor că în țara vecină mașinile sunt deseori furate chiar din parcările care sunt supravegheate video.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri