Un tablou de Nicolae Grigorescu, regăsit după 60 de ani

Data publicării:
colombina 20in 20verde 20n 20grigorescu 208285432466-51497

Tabloul a fost pictat probabil la Roma, în iarna anului 1873, în perioada vestitului carnaval roman din Cetatea Eternă, fiind precedat de mai multe studii, astăzi în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României.

Opera pare a fi intrat iniţial în colecţia marelui moşier şi om politic buzoian Gheorghe (Gogu) Iliescu, căruia îi aparţineau vestitele domenii Cândeşti. Legătura dintre Nicolae Grigorescu şi Gogu Iliescu a luat naştere în cursul expoziţiei personale a lui Grigorescu de la Ateneul Român, din 1900, când moşierul de la Cândeşti, a achiziţionat un număr impresionant de opere.

Apologia „Colombinei în verde” este prezentă în studiile dedicate lui Grigorescu imediat după dispariţia acestuia, pentru a se manifesta din nou în forţă în 1938, cu ocazia Centenarului naşterii lui Nicolae Grigorescu, informează artmark.ro.

Între timp, opera ajunsese în colecţia luiEugen Iliescu-Cândeşti, fiului marelui moşier buzoian, om politic cu viziuni de dreapta, şef al organizaţiei legionare din Buzău la 1940. Acesta, şcolit la Paris, unde o cunoaşte şi pe viitoarea soţie - Madeleine - avea să aibă un sfârşit tragic, fiind expropiat, încarcerat şi ucis de către autorităţile comuniste, la Gherla, în 1953. Nora lui Gogu Iliescu, văduva Madeleine Iliescu, se vede obligată să fugă în Franţa, nu înainte de a împacheta şi lua cu ea „doi Grigoreşti”, unul dintre acesta fiind celebra „Colombină în verde”.

La Paris, capodopera a fost vândută de către Madeleine Iliescu unui cuplu de francezi ajunşi la jumătatea anilor 60 în Carcassonne, a căror familie este actuala posesoare a picturii semnate de Nicolae Grigorescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri