Una din trei românce a fost agresată de soț cel puțin o dată în viață

Data publicării:
25112012 20violenta-35252

Legea prevede pedepse grele pentru agresori, dar sunt puţine condamnările definitive pentru violenţă conjugală. O arată statisticile publicate astăzi, de ziua internaţională a luptei împotriva violenţei domestice.

Asemenea scene reprezintă realitatea zilnică pentru mii de femei din România. Una dintre ele ar fi Alexandra - un nume fictiv care protejează identitatea unei istorii triste. La 24 de ani, a învăţat ce înseamnă abuzul din corecţiile fizice primite zilnic de la soţul ei, în faţa copilului:

„Plecam dimineaţa la muncă şi veneam seara. Găseam fata bătută.Nu mai puteam să suport să văd cum dă în ea şi în mine. Mereu ceartă. Înjura. Mereu violent”, povestește ea.

Centre prea puține

Centrele speciale care ar putea să găzduiască asemenea femei nefericite sunt în continuare puţine. Statul finanţează doar 59 de unităţi în toată ţara. Un asemenea adăpost tocmai a fost inaugurat în Capitală. Centrul oferă cazare, alături de consiliere psihologică şi juridică.

În niciuna dintre cele 18 camere prezente în acest centru care le adăposteşte pe femeile agresate nu există nici măcar o oglindă. Psihologii spun că e o metodă bună prin care le protejează să nu vadă adevărata realitate.

Obținerea ordinului de restricție este dificilă

Victimele sunt în siguranţă la centru, însă pot fi adăpostite acolo cel mult 72 ore. Apoi calvarul începe din nou. Singura metodă legală de a scăpa definitiv de bătaie e ordinul de restricţie. Puţine sunt însă cazurile în care agresorii respectă ordinul. Iar obţinerea unui astfel de document de cele mai multe ori se blochează în instanţă.

„Din cauza încărcăturii instanţelor de judecată, există judecătorii unde, odată ce-ai depus cererea, obţii primul termen de judecată după 80 de zile. Ceea ce face ineficient ordinul de protecţie”, explică Giulia Crişan, avocat

Legea pedepseşte încălcarea acestui ordin cu închisoare între o lună şi un an. Nimeni însă nu a fost condamnat pentru asta în România. Între timp, numărul abuzurilor este în creştere. În 2011, au fost înregistrate peste 12.000 de asemenea cazuri, în creştere cu 1.000 faţă de anul anterior. Mii de victime însă nu au curajul să reclame. Cifrele Ministerul Muncii spun că la fiecare 48 de ore, în România, o persoană moare din cauza violenţei domestice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri