Unul din patru furturi din locuinţă are la bază neglijenţa proprietarului

Data publicării:
usa lacate GettyImages-77332449

 

Foto: Gulliver/GettyImages

Neglijenţa proprietarilor face ca 36% dintre furturile din case să se facă prin acces liber.

Astfel, principalele condiţii care favorizează acest tip de infracţiune sunt neasigurarea uşii, în 15% din cazuri, împrietenirea cu răufăcătorul, în aproximativ 10% din cazuri, şi escaladarea, adeseori, ca urmare a ferestrelor lăsate deschise, potrivit datelor deţinute de IGPR.

Foarte vulnerabili în faţa hoţilor sunt locatarii de la parter în ale căror locuinţe raufacătorii pot pătrunde cu uşurinţă, mai ales că peste 74 % dintre ei nu-şi montează grilaje metalice la ferestre sau la gurile de aerisire.

O altă greşeală pe care o face unul din cinci români este că-şi anunţă vacanţa pe reţelele de socializare sau bunurile de valoare pe care le achiziţionează, spun poliţiştii.

Hoţii sunt în general bărbaţi (89,4%), cu vârste cuprinse între 14 şi 40 de ani, cetăţeni români fără ocupaţie, cu studii generale, arată datele IGPR. Aceştia provin din familii cu condiţii economice precare, dezorganizate, necăsătoriţi sau care trăiesc în concubinaj.

Majoritatea au antecedente penale sau sunt recidivişti, au domiciliul în localitate sau în cele limitrofe, mai rar fiind cazul infractorilor voiajori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri