Unul dintre cele mai mari avioane de transport a aterizat pe aeroportul Băneasa

Data publicării:
avion il 78

Uriaşul, cu aripi de peste 25 de metri lungime, a pus roţile pe pista aeroportului Băneasa puţin după ora 10.00.

Cu un echipaj format din 40 de piloţi, copiloţi şi mecanici de bord, avionul de transport pakistanez IL 78 a adus alte două aparate de zbor ale forţelor armate din Pakistran.

„Sunt două avioane de antrenament foarte bune ale forţelor aeriene din Pakistan”, explică un pilot.

Aterizarea avionului de transport nu a fost una de rutină. Aparatul de zbor cântăreşte peste 57 de tone. Este dotat cu două rezervoare imense cu o capacitate de 18.000 de litri şi poate muta tehnică militară sau alte avioane cu o greutate de până la 85 de tone. Motiv suficient ca aterizarea pe pista aeroportului Băneasa, cu o lungime de puţin peste trei kilometri, să ţină cu sufletul la gură controlorii de trafic.

„Aterizare bună, nu am avut probleme. Vremea este foarte bună. Noi venim de la 38 de grade, deci este ca şi cum ar fi iarnă aici, pentru noi”, spune un pilot.

Avionul de transport, care a intrat în dotarea forţelor aeriene pakistaneze, a fost fabricat în Rusia şi este considerat unul dintre cele mai mari aparate de zbor din clasa lui. Este folosit inclusiv pentru manevre de alimentare a avioanelor de luptă în aer.

Piloţii au ajuns la Bucureşti pentru cel mai mare festival aeronautic din România, care va avea loc la sfârşitul săptămânii la Bucureşti. Atunci, peste 120 de avioane şi 200 de piloţi se vor întrece în acrobaţii aeriene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri