Vaccinarea anti-tuberculoză s-a împotmolit în birocraţie

Data publicării:
20121203 20antitbc-36611

De la Spitalul Universitar, secţia de neonatologie, copii pleacă acasă nevaccinaţi. Fără documentul oficial, imunizarea nu se poate relua. „Aşa e regula”, explică şefa secţiei, dr. Ana Culcer. Situaţia este valabilă în toate maternităţile din Capitală, în ciuda declaraţiilor oficiale că vaccinarea a fost reluată.

De cealaltă parte, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, susţine că „Ordinul s-a dat de vineri, aşa că în mod normal trebuie să fie reluată”. Totuşi, circa 7000 de copii nu au primit serul din cauza suspendării vaccinării timp de 14 zile. Doctorii trebuie să recupereze întârzierile şi le recomandă părinţilor să nu refuze imunizarea.

Numărul cazurilor de TBC creşte. Reacţiile adverse post-vaccinare nu sunt ieşite din comun

Vaccinarea împotriva tuberculozei cu serul produs în Danemarca a fost oprită de minister după ce au fost raportate 134 de cazuri de reacţii adverse la copii. Experţii străini care au fost chemaţi în ţară de Ministerul Sănătăţii pentru a a analiza situaţia au constatat că reacţiile advserse sunt normale şi nu pun în pericol viaţa bebeluşilor.

„Noi am vaccinat în fiecare an în jur de 5000 de copii aici si nu am avut probleme. Dacă au fost unul-doi cu o reacţie moderată... Asta ţine de fiecare”, afirmă dr. Ana Culcer.

Pe de altă parte, numărul cazurilor de tuberculoză creşte, potrivit şefului secţiei de Obsetrică-ginecologie de la Spitalul Universitar, conf. dr. Alexandru Anca. „Întâlnim cazuri de tuberculoză non-pulmonară, adica tuberculoză ginecologică, ceea ce în perioada mea de formare nu am întâlnit niciodată, am citit numai în cărţi despre cazurile astea”, afirmă medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri