Valerie Cioloș: Vreau să rămânem în România și după ce premierul termină mandatul

Data publicării:
Dacian Ciolos cina Familia Regala. Foto Daniel Angelescu 4

 

Sincer pentru mine cea mai mare evoluție nu se măsoară pe plan bănesc, e mai mult o evoluție a sufletului, cum o țară își găsește propriul drum. Sper că, la un moment dat, România va fi mândră de ceea este, nu va mai încerca să imite pe nimeni, să nu mai aștepte laude de la străini. Să fie ea mândră de ceea ce este, pur și simplu. E o țară plină de viață, de resurse. Se pot face foarte mult aici”,a mai spus soția premierului, Valerie Cioloș în primul interviu acordat presei din România. 

Primul contact cu România l-a avut acum aproape 20 de ani cu locuitorii unor comune din judeţul Vâlcea.

„Iniţial am vrut să mă duc departe, în lume, şi mi-am dat seama că diferenţele culturale nu ajutau la apropierea sufletească cu oamenii şi de asta am ales să vin în Europa de Est şi România a venit cam firesc. Din toate poveştile România mă atrăgea şi am ajuns în cazul unei înfrăţiri, în '95, două săptămâni. A fost o primă gustare aşa, o primă...Dar în '96 am rămas şase luni în cadrul unei lucrări de diplomă şi atunci m-am îndrăgostit de oameni, de ţară, aşa tare" Eram în mai multe comune, în sate, şi oamenii, deschiderea lor, autenticitatea lor adică eşti ceea ce eşti şi nu te prefaci şi am fost extraordinar de bine primiţi. Ne duceam la oameni şi mă primeau în casa lor, povesteau viaţa lor, fără chestii tabu, fără reţinere", a povestit Valerie Cioloş la Europa FM. 

Valerie Cioloș nu are încă cetățenie română, deși este o admiratoare a țării noastre încă din 1995, cu mult înainte de a-l cunoaște pe Dacian Cioloș.

Nu încă, eu mă simt româncă în suflet, nu mi-am luat pentru că nu-mi plac hârtiile, birocrația. Acum încerc să-mi mai întocmesc dosarul, dar dacă o făceam acum 5 ani o aveam sigur. Acum, nu mai știu dacă respect criteriile și trebuie să văd asta. La început, aveam o viză turistică pentru 3 luni și am ieșit, la un moment dat, cu mașina până la graniță și m-am întors”,a povestit Valerie Cioloș.

Valerie Cioloș are o lucrare de doctorat despre tranziția din România. De asemenea, soția premierului este pasionată de muzică și chiar a lansat un album.

Am redescoperit această pasiune (muzica n.red) când am fost obligată să-mi pun cariera între paranteze, la Bruxelles, și acum îmi dau seama, la vârsta mea, că asta mă împlinește mai mult decât orice.  Îmi place foarte mult să cânt și să împărtășesc această bucurie cu oamenii”, a spus Valerie Cioloș la Europa FM.

Întrebată dacă vrea să aibă un rol mai activ în spațiul public, soția premierului a declarat că nu vrea să se „bage unde nu-i fierbe oala”.

„Nu am rol oficial şi nu e cazul să mă bag unde, cum se spune, nu îmi fierb oile?", a întrebat-o ea pe moderatoarea emisiunii.

„Oala", i-a răspuns aceasta.

„Oala, oala, oile", s-a corectat Valerie Cioloș.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri