Valeriu Zgonea pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare. Vrea să apere modificările la Statut

Data publicării:
24012013 20zgonea 20jagland-45569

Valeriu Zgonea a dat vina pe agenția Reuters, acuzând-o că „deformează realitatea”, după ce a fost întrebat despre intenţia anunţată de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, de a fi analizată modificarea Statutului parlamentarilor în ceea ce priveşte imunitatea aleşilor.

„Am vorbit cu domnia sa, i-am explicat care este situaţia, agenţia Reuters a deformat adevărul. Eu am transmis şi editorului-şef de la agenţia Reuters punctul nostru de vedere, al Parlamentului României, şi am programat o întâlnire cu secretarul general pentru săptămâna viitoare la Bruxelles (n.r. - sediul Consiliului Europei este la Strasbourg). I-am explicat mot-a-mot că nu se poate într-o lege organică dintr-un stat democratic european să poţi să extinzi imunitatea scrisă în Constituţie, chestiune pe care şi domnia sa o ştie, şi i-am spus că tot ceea ce scrie în textul Statutului deputatului şi senatorului înseamnă închiderea unor recomandări negative în MCV şi păstrarea recomandărilor de la Comisia de la Veneţia", a declarat Zgonea într-o conferință de presă la care mai participau premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu.

De altfel, premierul Ponta a părut luat prin surprindere de întrebarea privind poziția secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Acesta ar fi transmis că experţi juridici ai organizaţiei examinează o modificare la statutul parlamentarilor români care ar îngreuna investigarea lor de către procurori în cazul unor infracțiuni. „Sunt îngrijorat că această modificare ar putea merge prea departe în protejarea parlamentarilor în cazul urmăririi penale”, a spus Jagland, deși a recunoscut că „este la latitudinea fiecărei ţări de a adopta propriile norme privind imunitatea parlamentară”.

„Consiliul Europei analizează amendamentul și am început un dialog constructiv cu autoritățile române”, a declarat joi, la solicitarea Digi24,Daniel Höltgen, purtător de cuvânt al secretarului general al Consiliului Europei.

Ce prevede noul Statut al parlamentarilor

Parlamentul a adoptat, marţi, modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, întărind, practic, imunitatea membrilor săi. Proiectul a fost adoptat în forma în care a trecut de comisie, cu 309 voturi "pentru", 56 de voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Comisia de Statut a menţinut, în raportul la proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, amendamentul preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul înceta la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI.

Astfel, potrivit proiectului de Statut iniţial, mandatul de senator sau deputat înceta „la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilităţii”.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus eliminarea acestei prevederi, în cadrul reuniunii Comisiilor juridice, care au avizat proiectul, eliminare care a fost menţinută şi de către parlamentarii din Comisia de Statut, care au adoptat, luni noaptea, cu unanimitate, un raport cu amendamente la Statutul parlamentarilor.

Pe de altă parte, parlamentarii din Comisia de Statut au mai eliminat din propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor şi prevederea potrivit căreia „mandatul unui senator sau deputat încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri