Vântul este mai prețios decât apa în producția de energie

Data publicării:
06122012 20eoliene-37268

Eolienele s-au învârtit la capacitate maximă în ultimele zile.

Dacă în urmă cu câteva zile furtuna din Dobrogea a avariat eolienele, acum turbinele funcționează la capacitate maximă. Mai mult, energia produsa de vânt a reușit să o depășească pe cea produsă de centrala Nuclearelectrica și pe cea de hidrocentrale.

Cu o asemenea putere, eolienele ar putea alimenta cu energie 35 de oraşe de mărimea Craiovei într-un an. Facturile plătite de consumatori nu sunt însă mai mici.

„Creșterea provine din faptul că, odată cu energia, se produc și certificate verzi, prețul lor este inclus separat în factura de energie începând din acest an, iar ele duc la o creștere a valorii facturii, nu a prețului pur al energiei”, a explicat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România

De exemplu, pentru un consum de energie pentru care anul trecut factura era de 60 de lei, acum se plăteşte cu 5 % mai mult, pentru că investiţiile companiilor se regăsesc în preţul achitat de consumatori.

Partea bună a producţie crescute de energie produsă de eoliene se vede în exporturi.

„Dacă nu ar fi existat această energie eoliană, energia s-ar fi procurat fie din import, fie prin suplimentarea surselor de energie din cărbune, ceea ce ar fi adus poluări”, a explicat Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

În acest moment, centralele pe cărbune reprezintă cea mai importantă sursă de producţie de energie din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri