Vânzarea de terenuri agricole, sub control strict. Cât costă un hectar de pământ

Data publicării:
terenuri-1

Pentru a pune ordine pe piaţa vânzărilor de terenuri agricole, Ministerul Agriculturii vrea să înfiinţeze Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care va monitoriza toate tranzacţiile. Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Agriculturii, orice vânzător va trebui să anunţe instituţia. Practic se va şti cine vinde, unde şi cu cât.

În acest moment nu există nici o instituţie a statului care să monitorizeze preţurile la care se vând sau se cumpără terenuri agricole în România. Estimările arată totuşi că, în perioada de criză, unele ogoare s-au scumpit chiar şi cu 300%, din 2009 încoace, ca urmare a interesului tot mai mare pentru terenurile agricole.

Cele mai scumpe terenuri sunt cele din jurul Capitalei. Un hectar de pământ poate ajunge şi la 3000 de euro. În schimb, cele mai ieftine terenuri pot fi cumpărate în Moldova şi Maramureş. În celelalte zone ale ţării, preţul mediu al unui hectar de teren agricol depăşeşte 2000 de euro.

Experţii spun că valoarea pâmântului depinde de mai mulţi factori, dar că cel mai mult contează zona, fertilitatea solului şi amplasamentul. Totuşi, în comparaţie cu vestul Europei, preţul pe hectarul de teren din România rămâne unul mic. În Olanda, de exemplu, un hectar de pământ poate ajunge şi la 50.000 de euro.

Aşa se explică numărul tot mai mare al străinilor care cumpără pământ românesc pentru a face agricultură. Studiile arată că ei deţin în acest moment 10% din terenurile arabile din România.

În prezent, legea le permite cetăţenilor străini să cumpere terenuri agricole pe teritoriul ţării noastre doar prin intermediul unor societăţi comerciale înfiinţate în România. Chiar şi aşa, străinii deţin cea mai mare suprafaţă de teren arabil dintr-o ţară europeană - aproximativ 800.000 de hectare.

Cei mai mulţi proprietari de terenuri sunt italieni, danezi şi olandezi, iar achiziţiile sunt concentrate în vestul şi sudul ţării.

Preţul terenurilor agricole în Europa:

- Olanda: 47.000 euro/ha.

- Danemarca: 33.000 euro/ha.

- Marea Britanie: 24.000 euro/ha.

- Germania: 15.000 euro/ha.

- Franţa: 13.000 euro/ha.

- Polonia: 7.000 euro/ha.

 

Cumpărători străini de teren agricol în România:

- italieni 24,29%;

- germani 15,48%;

- spanioli 6,22%;

- austrieci 6,13%;

- danezi 4,52%.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri