Vasile Dâncu, la Digi24: Nu se poate ca un funcţionar să fie proprietar pe viaţă al unei funcţii 

Data publicării:
vasile dancu -agerpres-2.12.2015

 

Foto Agerpres

Declaraţiile lui Vasile Dâncu:

"Trebuie găsită o formulă în funcţie de responsabilităţi şi criterii pentru un sistem de salarizare care să fie unitar. Apoi trebuie să vedem până unde merge politizarea într-un sistem, până unde coborâm, printr-o dezbatere publică foarte serioasă, cred că vom găsi deschidere totală şi în Parlament.

Trebuie să avem o strategie despre cum îi pregătim pe oamenii din administraţie. Cum să le cerem să facă performanţă extraordinară când pe unii îi tratăm ca pe chelneri? Aşa ceva nu se poate, trebuie găsite o retribuţie şi un salariu conform responsabilităţilor.


Nu se poate să existe un funcţionar public proprietar al funcţiei, el trebuie să facă continuu dovada unei pregătiri.

În Occident, statul se ocupă de pregătirea continuă, în altele şi cetăţeanul poate să îşi facă propria pregătire şi i se deduce din impozite. Formarea e foarte importantă, nu se poate face o administraţie corectă şi promptă care să dea servicii de calitate fără o formare de care să avem grijă.

Vom recrea Institutul Naţional de Administraţie, care va furniza formare profesională. Lucrăm la un cod al administraţiei, toate legile despre administraţie le vom aduna într-un singur cod, coerent.

Lucrăm la o lege despre tot ce ţine de funcţia publică şi modernizarea ei şi la o strategie de dezvoltare.

Funcţionarii vor fi protejaţi de ingerinţa politică, se va stabili un nivel al coborârii politizării. Nu se poate ca un funcţionar, după ce a luat un post să fie toată viaţa proprietarul unei funcţii.

Promisiunea că se va construi un sistem unitar de salarizare o formă de dreptate socială, poate următorul exerciţiu bugetar va consfinţi modificările. Cei care vor fi în funcţie publică vor avea de câştigat, vor avea posibilitatea unor salarii care să le permită o pregătire, o expresie liberă, o bunăstare pentru asta.

Încercăm să stimulăm crearea unei culturi de corp a demnităţii funcţionarului public şi a unei deontologii pe care să şi-o asume fiecare. Mizez că se va naşte o cultură a integrităţii, vrem să punem bazele legislative şi ale organizării pentru dezvoltarea viitoare.

Am cunoscut situaţii în care funcţionarii publici căutau protecţie la politicieni, aşa a functionat sistemul, vroiau o supraasigurare, fiecare îşi căuta o protecţie politică pentru ca să reziste în sistem.

Vom deschide dezbaterea despre regionalizare.

„Trebuie să nu mai lăsăm pete de sărăcie maximă care să coexiste cu dezvoltarea maximă”

Încercăm o reindustrializare a României, cu ce putem participa la piaţa internaţională, să vedem ce putem produce, să facilităm şi produsele româneşti, să valorificăm inteligenţa şi capitalul românesc. E important capitalul străin, dar vorbim tot mai puţin despre capitalul românesc. Avem foarte mulţi oameni care investesc în străinătate, dar mulţi din diaspora vor să investească în ţară, să se întoarcă şi să investească aici.

Nu avem niciun inventar al resurselor naturale. Trebuie să ştim ce facem cu resursa umană, pentru că resursa umană se pierde şi trebuie să facem ceva să reducem această pierdere.

Trebuie să găsim un echilibru între zone, să nu mai lăsăm pete de sărăcie maximă care să coexiste cu dezvoltarea maximă. Dacă nu am fi pierdut banii pe care i-am pierdut în ultimii ani am avea o dezvoltare destul de echilibrată.

Forţa de muncă şi educaţia, sănătatea creează condiţiile unei ţări moderne. Se fac multe investiţii incoerent puse în teritoriu, pornind de la drumuri.

Ieri, am stat cinci ore la Alba-Iulia, la procesiuni solemne şi am pornit spre Bucureşti, prima dată m-am blocat cu maşina pe Valea Oltului, apoi am încercat să ocolim, am venit prin Valea Prahovei, am ajuns în Bucureşti în 12 ore.

"Nu vor avea de suferit veniturile, salariile"

Proiectul de buget pe 2016 e echilibrat, am folosit şi unele opţiuni care ţin de continuitate şi am pus şi proiecte noi – modernizarea statului nu costă bani în această fază, e o chestiune de curaj, nu ar trebui să fie legat neapărat de voturi, poate unele astfel de lucruri ar putea să supere populaţia. E vorba de curajul de a renunţa la nişte lucruri care nu funcţionează.

Un guvern care nu are o depedenţă de voturile viitoare este după părerea mea o pauză de respiraţie pentru sistemul politic.

Avem o bună estimare că şi clasa politică înţelege că un guvern de acesta de sacrificiu ar putea să sprijine şi modernizarea clasei politice.

Cetăţenii nu vor avea de suferit, nu vor avea de suferit veniturile, salariile. Oamenii din administraţie vor trebui să treacă prin stagii de formare, e normal şi plăcut, se va da posibilitatea unor cursuri, vom crea instituţii noi cu oportunităţi noi pentru oamenii din administraţie.

Orice schimbare e privită cu suspiciune, aici vine de fapt blocajul.

„Oamenii care lucrează în politică nu sunt de rea-credinţă”

Ce m-a şocat e că sunt foarte multe strategii făcute de specialişti din zona societăţii civile, Banca Mondială, la foarte multe ministere, sunt strategii moderne în care valorificăm practica din Europa, dar care nu au fost puse în practică. Au fost guverne care s-au succedat repede, nu a existat o coerenţă.

Am încercat să îi chem pe specialiştii care au lucrat la aceste strategii, am vorbit cu ei, sunt oameni scoliţi şi bine pregătiţi, dar care nu au avut libertate în cadrul acestor strategii, care au rămas pe linie moartă. Resursele sunt gestionate prost, vom încerca să punem ordine în asta, să stabilim cine va gestiona resursele, cum o va face, cum vom crea o logistică a acestei ţări.

Oamenii care lucrează în politică nu sunt de rea-credinţă, dar nu s-a ocupat nimeni de munca în echipă, ci mai degrabă de interesul partidului, al liderului".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri