Afaceristul din Chile: Am plecat din ţară ca om liber

Data actualizării: Data publicării:
chilian

Omul de afaceri chilian reţinut de poliţiştii din Braşov şi-a prezentat azi propria versiune în faţa jurnaliştilor. El susţine că nu a fugit cu banii clienţilor, şi că mai mult, acuzaţiile la adresa lui, privind delapidarea clienţilor care au depus bani în fondul său de investiţii - sunt o minciună.

Rafael Garay susţine că în prezent se teme pentru viaţa sa, şi de aceea a depus cerere de azil politic în România. Autorităţile din Santiago de Chile au demarat însă procedurile privind extrădarea omului de afaceri, acuzat că ar fi subtilizat 2,5 milioane de dolari din banii clienţilor.

Rafael Garay: Cine a fugit din ţară? Eu am plecat din ţară ca un om liber. Am fost la ambasada Chile din Bucureşti ca să cer certificat, ca un om liber. Ce persoană care vrea să fugă de justiţie merge la consulat să ceară o hârtie? S-a spus că eu mi-am schimbat adresa de zece ori în Bucureşti. Eu nu am stat niciodată în Bucureşti.

În nota de urmărire prin Interpol este scris până în acest moment 100.000 de euro. E clar?

Reporter: Presa din Chile vorbeşte despre o sumă mult mai mare.

Rafael Garay:Presa vorbeşte că am fugit din ţară cu suma de 920 de milioane de dolari. Unde? În buzunar? Totul este o minciună. Niciodată în viaţa mea nu am deschis vreun cont bancar în afara ţării, nu am nicio proprietate în altă ţară. Am părăsit ţara fără niciun ban”.

Rafael Garay, omul de afaceri chilian care ar fi fugit cu 920 milioane de euro, bani ai mai multor persoane care investiseră în compania sa, şi care a fost prins la Braşov, a fost plasat în arest la domiciliu.

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au dispus, sâmbătă seară, plasarea în arest la domiciliu a lui Rafael Garay, pentru o perioadă de 20 de zile.

Procurorii au contestat decizia instanţei şi au cerut arestarea preventivă a omului de afaceri, până când autorităţile din Chile vor trimite la Braşov cererea de extrădare.

Rafael Garay va sta într-o locuinţă pe care a închiriat-o în Braşov. 

Omul de afaceri chilian a fost prins, vineri seară, de poliţişti în timp ce se afla la o cafeanea într-un mall din Braşov.

Rafael Garay era căutat de autorităţile de Chile din 12 septembrie, existând informaţii că acesta s-ar fi aflat în Franţa, Thailanda sau Olanda. La sfârşitul lunii septembrie, bărbatul a fost localizat în România, după ce a solicitat la Ambasada statului Chile din Bucureşti un certificat pentru a se putea căsători.

Potrivit presei din Chile, bărbatul ar fi fugit cu 920 de milioane de dolari, bani care aparţineau mai multor persoane care investiseră în compania Think&Co deţinută de Rafael Garay. În luna iunie, Rafael Garay anunţa că a fost diagnosticat cu cancer la creier, că îşi va închide compania şi că va pleca la tratament. De asemenea, el a anunţat că oamenii îşi vor putea recupera banii dintr-un cont deschis la HSBC Bank, însă acest lucru nu s-a întâmplat deoarece, ulterior, s-a descoperit că Rafael Garay nu avea niciun cont la acea bancă.

Rafael Garay a absolvit Universitatea de Dezvoltare din Chile şi şi-a dat doctoratul la Universitatea Leida din Spania. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri