Sari la conținut
News Alert

Vești proaste pentru deputații chiulangii. La Camera Deputaților prezența se va face electronic

Pe holul din faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor vor fi instalate patru puncte în care deputaţii vor putea semna electronic condica de prezenţă, şi nu pe hârtie cum a fost până acum. Respectivele aparate ar putea arăta precum punctul de informare, care există deja la Camera Deputaţilor. Mai întâi, parlamentarul va trebui să introducă în aparat cartela de vot, atunci îi va fi validată prezenţa, îi va apărea pe ecran numele şi va putea semna electronic, după care, imediat i se va face şi o fotografie”, relatează corespondentul Digi24 Toma Petcu.

Noul sistem va evita situaţiile în care deputaţii semnau prezenţa şi în numele colegilor absenţi.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: Nu este o chestiune de a pune presiune asupra colegilor sau asupra mea, personal. Este o transparenţă a procesului pe care noi îl facem. Va vedea fiecare cetăţean dacă parlamentarul pe care l-a votat este prezent la plen, dacă a semnat şi care este activitatea sa.

Acum, deputaţii semnează prezenţa pe mai multe liste care sunt aduse la intrarea în sala de plen înaintea fiecărei şedinţe şi pe care nu le verifică nimeni.

Ovidiu Raeţchi, deputat PNL: Sigur că în mod ideal ar fi simplu să mergem pe varianta clasică a semnăturii, dar nu putem ca elemente foarte importante pentru România, legislaţie decisivă, să fie contestată din pricina unor semnături.

Ludovic Orban, lider grup parlamentar PNL: În ceea ce mă priveşte eu nu am cunoştință în cadrul grupului parlamentar al PNL de astfel de practici.

Sistemul electronic de prezenţă costă puţin peste 36.000 de lei.