Viaţă de câine în România. Cum a ajuns Bucureştiul capitala europeană cu cei mai mulţi maidanezi pe cap de locuitor

Data publicării:
2202 20cainii-50978

În România, problema pare fără rezolvare. Primăria Generală estimează că în Bucureşti sunt în jur de 60.000 de patrupede pe străzi, însă ONG-urile au numărat peste 100.000 de animale.

Anul trecut, 16.000 de bucureşteni au fost muşcaţi de maidanezi.

La nivelul oraşului nu există o viziune pentru rezolvarea problemei, ci doar promisiuni din partea primarului Sorin Oprescu: „O să-i adunăm, o să-i îngrijim...” Primăriile de sector se descurcă cum pot. În sectorul 1, de exemplu, de câinii vagabonzi se ocupă Poliţia Animalelor. Până acum, în adăpostul din Şoseaua Odăi au fost strânse 600 de animale din cele peste 20.000 din sector. Noi încercăm să fie o ambianţă între câini şi cetăţeni. Să nu existe un disconfort în momentul în care există un câine pe stradă”, afirmă Daniel Bănică, poliţist local.

Veterinarul Cătălina Cosmescu şi-a pierdut speranţa că autorităţile vor şti ce au de făcut în cazul animalelor comunitare, aşa că face singură ce poate. Până acum, a dus la sterilizat şi a găsit stăpâni pentru 40 de câini de pe stradă. „Sterilizarea costă în jur de un milion (100 lei noi, n.red.). Peste un milion, ceva de genul acesta. Mai pui la socoteală deparazitarea internă şi externă care trebuie făcută obligatoriu - încă 20-30 de lei. Pentru un pensionar care are 400 de lei pensie este o cheltuială mare. Dar dacă i-l dai gata aranjat, ceva de mâncare se găseşte”, explică medicul.

Preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu, subliniază că România este foarte prost văzută în afară tocmai din cauza atitudinii faţă de câinii străzii - atât din partea oamenilor, a organizaţiilor, cât şi a autorităţilor locale.

România rămâne astfel o ţară a contrastelor: are o lege de protecţie a animalelor, dar şi autorităţi care n-o aplică, cu cei mai mulţi maidanezi pe cap de locuitor din Europa, dar şi cu iubitori de animale care investesc mici averi în patrupedele lor. Duminică, de la ora 18:30, la emisiunea de reportaj Din|Interior la Digi24, vedem cum este de fapt „viaţa de câine” în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri