Vice-premierul israelian: „Fâşia Gaza trebuie trimisă înapoi în Evul Mediu”

Data publicării:
18 2011gaza-34055

Actualizare 16.00.Ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman a declarat, duminică, că Israelul este pregătit să ia în calcul posibilitatea unui armistiţiu, cu condiţia ca toate grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza să înceteze tirurile, potrivit Mediafax.

Singura noastră condiţie în vederea unui armistiţiu este ca toate grupările teroriste care operează în Fâşia Gaza să înceteze complet focul”, a declarat Lieberman înaintea unei întâlniri cu ministrul francez de Externe Laurent Fabius, aflat într-o vizită la Ierusalim.

Israelul a atacat de la bordul navelor de război

Liderii mondiali încearcă să calmeze spiritele între cele două părţi, dar în acelaşi timp armata israeliană nu elimină posibilitatea unei invazii şi continuă desfăşurarea de trupe la graniţa cu Fâşia Gaza.

Explozia s-a produs în jurul orei cinci, în această dimineaţă, după ce noaptea trecută a fost linişte în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a lovit principala bază de antrenament şi comandă a Hamas, precum şi o antenă de telecomunicaţii.

Versiunea palestiniană este însă alta. Hamas susţine că a fost vorba despre un centru de presă. Şase jurnalişti care se aflau în clădire au fost răniţi.

Israelul a înconjurat acum practic Fâşia Gaza şi lansează rachete atât de pe uscat, cât şi de pe navele sale aflate în largul coastelor teritoriului palestinian. Doi răniţi se înregistrează în rândurile israelienilor, în timp ce palestinieni au mai contabilizat doi copii morţi în urma atacurilor şi zeci de răniţi.

Liga Arabă susţine eforturile Egiptului pentru pace

Între timp, liderii lumii, atât arabi, dar şi occidentali, fac eforturi pentru a aduce la masa negocierilor oficialii israelieni şi pe cei ai Hamas.

Aflat într-o vizită oficială în Turcia, preşedintele egiptean Mohammed Morsi a declarat că negociază cu mai multe ţări, printre care Rusia şi Qatar, dar că tratativele sunt abia la început.

Avem câteva indicii că în curând este posibilă o încetare a focului între cele două părţi, dar nimic nu este garantat”, a declarat Mohammed Morsi, preşedintele Egiptului.

În acelaşi timp, liderii mai multor țări fac eforturi pentru a-i aduce la masa negocierilor pe oficialii israelieni şi pe cei ai Hamas.

„Dacă situația din Gaza degenerează, atunci speranța ca cele două părți să ajungă la masa negocierilor și la găsirea unei soluții va fi puțin probabilă într-un viitor apropiat”, spune președintele american Barack Obama.

Premierul israelian Beniamin Netaniahu i-a confirmat preşedintelui Barack Obama că nu intenţionează să pornească ofensiva terestră, dacă Hamas nu îşi intensifică atacurile cu rachete. El a adăugat că„Hamas şi organizaţiile teroriste vor plăti scump, iar forţele de apărare israeliene sunt pregătite să intensifice în mod semnificativ operaţiunea”.

Întrebat dacă este posibilă o ofensivă terestră în acest moment, generalul Tal Russo, şeful Armatei Israeliene din sud a declarat: „Absolut sigur”.

În ciuda eforturilor internaţionale, militanţii palestinieni nu arată că ar dori încetarea focului.

Aripa armată a grupării a lansat un baraj cu rachete asupra Israelului şi ameninţă statul evreu cu represalii.

Brigăzile Al-Kassam îşi menţin forţa. Au multe alte surprize de arătat. Sunt încă suficient de puternice pentru a distruge inamicul şi să-i zdrobească aroganţă”, a spus Abu Obaida, purtător de cuvânt Hamas.

Israelul continuă să adune trupe la graniţa fâşiei Gaza. Avioanelor şi tancurilor deja prezente li se alătură artilerie grea.

Militanţii Hamas, slab pregătiţi şi înarmati, nu pot face faţă unei ofensive pe scară mare, dar liderii de la Tel Aviv amână Ordinul din cauza alegerilor generale care vor avea loc în scurt timp.

Starea de conflict dintre Israel şi militanţii palestinieni a început să aibă consecinţe şi pe plan economic. Preţurile la alimente cresc în Fâşia Gaza, turiştii ocolesc Israel şi Cisiordania, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste.

Conflictul dintre armata israeliană şi militanţii Hamas a declanşat reacţii în toată lumea

Din Indonezia şi până în Grecia, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a condamna atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza. Surprinzător sau nu, printre cei care au criticat politica dusă de Tel Aviv au fost şi mulți evrei, care susţin că atacul a fost pus la cale pentru a distrage atenţia oamenilor de rând de la probleme reale ale ţării.

În Tel Aviv, capitala economică a Israelului, sute de oameni furioşi pe propriul guvern au ieşit în stradă pentru a cere încetarea ostilităţilor.

„Sunt aici pentru a protesta faţă de atacul din Fâşia Gaza, care a fost plănuit cu siguranţă cu multe luni înainte, dar a fost planificat pentru a deservi un scop electoral, pentru a distrage atenţia publicului de la problemele sociale şi cele economice”, a spus unul dintre manifestanți.

La doar câţiva kilometri distanţă a fost organizat un alt protest, de această dată cel al palestinienilor din Cisiordania.

În Indonezia, ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, 5.000 de oameni au protestat faţă de atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Şi grecii au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de conflictul din Orientul Mijlociu. Început ca o comemorare a revoltei studenţeşti din 1973, marşul s-a transformat într-unul de susţinere a palestinienienilor din Fâşia Gaza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri