Vicepremierul Dragnea a uitat că e vacanță. A solicitat măsuri pentru buna desfășurare a activității în școli

Data publicării:
Comandament de iarna Guvern prezidat de Liviu Dragnea - gov

„Pentru faptul că domnul ministru Pricopie este prezent aici, ministrul Educaţiei, vă rog, domnule ministru, ca în cazul în care în noaptea asta sau mâine apare un efect nedorit, la o unitate şcolară, grădiniţă, şcoală sau o altă unitate şcolară, care pune sub semnul întrebării sau chiar blochează activitatea şcolară, vă rog să ne informaţi imediat, ca să putem acţiona, să remediem în timp foarte scurt pentru ca... Da, e, de fapt, vacanţă?! Nu ştiam de ce aţi venit aici...", s-a arătat nelămurit vicepremierul Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

El a adăugat că, totuşi, în eventualitatea că şcolile sunt afectate, autorităţile trebuie anunţate rapid, pentru ca unităţile de învăţământ să fie reparate în timp pentru noul an şcolar.

Vicepremierul Liviu Dragnea a mai solicitat Ministerului de Interne ca şefii posturilor de poliţie să verifice dacă primarii din zonele avertizate cu cod galben sau portocaliu transmit date corecte despre efectele intemperiilor. El a adăugat că ştie că prefecţii au dificultăţi în a ţine legătura cu primarii.

„Aşa cum v-am cerut mereu, vă rog în continuare, pe colegii de la Ministerul de Interne, ca şefii de post din comunele respective să verifice, aşa, cu foarte multă bună-credinţă, dacă ceea ce transmit colegii din comune la telefon se întâmplă şi în realitate. Adică, dacă apar situaţii de genul acesta, să se poată interveni", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a solicitat activarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi a cerut prefecţilor şi subprefecţilor ca în noaptea de duminică spre luni să rămână în sediile prefecturilor, deoarece dacă s-ar duce acasă, „orice comunicare cu colegii din teritoriu va fi virusată”.

Liviu Dragnea a mai cerut ca populaţia să fie corect informată, la fel şi turiştii şi persoanele care tranzitează zonele avertizate.

Ce zone sunt vizate de avertizările meteorologilor și hidrologilor

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii pentru Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, unde începând de duminică, ora 22.00, până luni, la ora 10.00, va ploua torenţial şi se vor cumula cantităţi de apă de 50-70 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 80 de litri pe metru pătrat.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a spus la comandamentul de urgență de la Guvern că este foarte probabil să fie prelungit codul portocaliu de ploi, iar punctual precipitațiile ar putea depăși 100 de l/m2.

Alte nouă judeţe - Argeş, Olt, Dolj, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Hunedoara şi unele zone din Alba şi Sibiu - vor fi sub avertizare cod galben, de duminică, ora 18.00, până marţi, la ora 09.00.

Şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare, valabilă de duminică, ora 18.00, până marţi, la ora 16.00, pe râurile din bazinele hidrografice Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt şi Vedea, unde se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite şi niveluri, care ar putea duce la depăşirea cotelor de atenţie şi de inundaţie.

Astfel, de duminică, ora 19.00, vor fi sub cod portocaliu de inundaţii râurile mici din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, iar de la ora 23.00, şi râurile din bazinele hidrografice Bistra (judeţul Caraş-Severin), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş-Severin), Drincea, Desnăţui (judeţele Dolj şi Mehedinţi), Jiu superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi afluenţii Oltului inferior (judeţele Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj şi Argeş).

De asemenea, de luni, ora 06.00, vor fi sub cod portocaliu de inundaţii şi râurile din bazinul superior al Vedei, în amonte de staţia hidrologică Văleni (judeţele Olt şi Argeş).

Hidrologii au emis şi o avertizare cod galben de inundaţii pe râurile din bazinul superior al Crişului Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, Bega Veche, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, bazinul superior şi mijlociu al Begăi şi bazinul superior al Timişului (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Jiu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Oltului din judeţele Sibiu, Vâlcea, Dolj, Olt şi Argeş, Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman).

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi în alte bazine hidrografice din judeţele Arad, Alba şi Sibiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri