Vicepreședintele Biden la București. Mesajul SUA: „Granițele Europei nu trebuie schimbate cu forța!”

Data publicării:
biden la bucuresti captura

SUA au adus la la Bucureşti avioane de transport Hercules. Românii participă cu avioanele de transport Spartan şi cu elicoptere Puma Socat. Ultimele două au și folosit drept fundal pentru primul discurs la București al vicepreședintelui Joe Biden.

Americanii au venit până aproape de uşa Rusiei să-i spună tare şi răspicat că, în Europa, graniţele nu se schimbă cu tancuri şi puşti. Şi să ne transmită nouă, românilor aflaţi la graniţa celei mai mari crize de după al Doilea Război Mondial, că ne putem baza pe americani.

Vizita lui Joe Biden la Bucureşti e parte dintr-o serie impresionantă, cu evident rol strategic şi demonstrativ. A fost aici şeful NATO, va veni şeful Pentagonului. Iar azi, numărul doi de la Casa Albă le spune românilor: „Puteţi conta pe noi. PUNCT!"

Aeronava care l-a adus la Bucureşti pe vicepreşedintele american Joe Biden a aterizat pe aeroportul Otopeni la 14.50, cu o jumătate de oră întârziere.

E cea mai importantă vizită din ultimii ani pentru România. Cu atenţie i s-a aşternut covorul roşu, iar ministrul de externe, Titus Corlăţean, i-a strâns mâna şi i-a şoptit câteva cuvinte de politeţe imediat cum a coborât pe pistă.

În obiectivele camerelor, vicepreşedintele american a zâmbit protocolar şi a urcat în blindatele pregătite de Secret Service.

Mesajul numărului doi american, venit în România în plină criză ucraineană, a fost extrem de clar şi de ferm. O subliniază şi punerea în scenă: Joe Biden şi-a rostit primul discurs dintr-un hangar al armatei, cu avioane şi elicoptere de luptă pe fundal.

Dincolo de întâlnirile oficiale cu preşedintele şi premierul din România, vizita lui Biden este una de imagine. În contextul crizei din Ucraina, trebuie să arate tuturor că NATO este cea mai puternică alianţă, iar Statele Unite acordă atenţie fiecărui aliat. Înainte să apară în saloane oficiale cu mobilier scump, demnitarul american a ţinut un discurs printre militari, într-un hangar al armatei, cu avioane şi elicoptere de luptă pe fundal.

„Agresiunea din Crimeea ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO. Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental al secolului XX. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa. Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea”.

Consider ca sunteţi cea mai grozavă generație de luptători, și nu este o exagerare. V-am văzut în Bosnia şi Kosovo, în Fallujah şi Kandahar. Reprezentaţi un grup extraordinar de luptători. Este o obligaţie sfântă să fim alături de dumneavoastră nu doar pentru moment, ci indiferent de moment. Aşa că vă spun din partea preşedintelui, ceea ce spre că deja ştiţi: Puteţi conta pe noi. Punct!”

De la acelaşi pupitru tapetat cu plasă de camuflaj, ministrul român al Apărării a făcut şi el un anunţ important.

Dorim ca extinderea și întărirea rolului bazei de la Mihail Kogălniceanu, în contextul de securitate din regiune, să devină o bază permanentă”, a spus Mircea Dușa.

Perfect sincronizate, maşinile negre de teren ale delegaţiei americane au plecat apoi spre Bucureşti. Traficul s-a oprit pentru a da prioritate coloanei oficiale. Pe trotuar, pe poduri sau sub poduri, sute de jandarmi şi de poliţişti au monitorizat totul. Ruta a fost supravegheată din aer de un elicopter şi de un satelit. Secret Service-ul de la Washington a pregătit totul cu câteva săptămâni înainte. Au cerut hărţi, liste cu potenţiali oameni periculoşi şi acces liber la bazele de date ale structurilor de securitate române.

Chiar şi ziariştii au fost verificaţi la sânge. Acreditări pentru a se apropia de vicepreşedintele american au primit doar reporterii şi cameramanii care n-au cazier sau amenzi neplătite, iar echipamentele de filmare au fost verificate cu aproape 10 ore înaintea sosirii lui Joe Biden.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri