Victor Ponta, după Consiliul European: Se încurajează explorarea şi exploatarea gazelor de șist

Data publicării:
ponta victor RESIZE-AFP Mediafax Foto-THIERRY CHARLIER-1

Cele mai importante declarații: 

"A fost un consiliu operativ, cu subiecte importante pentru România. S-a discutat despre problema europeană în domeniul energiei, s-a prezentat contextul actual, Barroso a arătat pierderea de competitivitate a Europei în raport cu SUA, unde prețul energiei, la gaze mai ales, a scăzut, iar în Europa prețurile din domeniu au crescut.

Au fost trei puncte importante: s-a ajuns la o concluzie referitoare la energiile regenerabile. Continuăm investițiile, dar și aceste surse trebuie să aibă un beneficiu astfel încât subvențiile să fie cât mai scăzute. Pentru România avem în vedere o balansare a politicii de subvenționare astfel încât costurile rezultate să fie suportabile atât pentru industrie, cât și prețul pentru populație.

S-a discutat, cu sprijinul Poloniei, Lituaniei, al României despre gazele de șist. Există în mod clar o opțiune de a permite membrelor UE să își adapteze legislația pentru a încuraja explorările și exploatările. Nu se va construi în perioada imediat următoare o politică unică europeană, dar statele care merg în această direcție au garanția că orice sursă nouă de energie, evident cu respectarea mediului, e binevenită.

S-a discutat și se caută resursele pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport a energiei. Am reliefat importanța proiectului Nabucco, am ridicat problema, angajamentul de a finaliza interconectarea de gaz cu R. Moldova până la sfârșitul acestui an

În privința aspectelor sociale s-a reliefat importanța investițiilor în energie pentru crearea de noi locuri de muncă, s-a păstrat politica de susținere pentru consumatorii vulnerabili, România are o categorie mare de populație ce trebuie protejată față de creșterea prețului energiei. 

În privința politicii fiscale, România a susținut opinia Consiliului privind acordurile de schimb de informații între statele membre și țările UE și alte țări, negocierea unor acorduri cu țări din Europa care au o legislație specială, iar România e pregătită să colaboreze în schimbul de informații pentru combaterea evaziunii fiscale.

Am discutat cu Jose Manuel Barroso, care a reiterat propunerea oficială privind acordarea pentru România și Slovacia a unui sistem special de absorbție a fondurilor de coeziune, mai câștigăm un an în care putem depune proiecte". 

Ponta a avut mandat de la președinte pentru a participa la Consiliu

Premierul Victor Ponta a participat pentru prima dată la Consiliul European cu mandat de la preşedintele Traian Băsescu. Se întâmplă la un an distanţă de la războiul cu Traian Băsescu pe tema prezenţei la acest summit. Un război pe care l-a tranşat Curtea Constituţională în favoarea preşedintelui.

Reprezentarea României la Consiliul European a fost, în 2012, una dintre cele mai aprige dispute între preşedinte şi premier.

Summitul european a avut două mize: combaterea evaziunii fiscale, care afectează cele 27 de state membre, şi politica energetică a Uniunii Europene, în primul rând exploatarea gazelor de şist.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri