Victor Ponta le răspunde producătorilor de medicamente: Românii au dreptul să plătească acelaşi preţ ca în UE

Data publicării:
MEDICAMENTE Mediafax Foto-MYCHELE DANIAU-1

Vă rog să explicaţi că suntem în Uniunea Europeană şi că românii au dreptul să plătească medicamentele la preţurile care sunt accesabile şi pentru alţi cetăţeni europeni: bulgari, maghiari, germani, ce or fi ei. Nu cu 25% în plus. Ştiu că producătorii sunt supăraţi şi de asta, din 2009 până azi, nu am făcut ce trebuia, dar trebuia să facem mai demult. Nu facem altceva decât să dăm drepturile românilor de a plăti medicamentele la preţurile din Uniunea Europeană. Înţeleg că va fi o luptă grea. Cu cât veţi explica mai mult, cu atât vom câştiga mai uşor această bătălie”, i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa de guvern, în faţa presei, notează Mediafax. 

Ministerul Sănătăţii a solicitat tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman.

Astfel, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări, respectiv Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a arătat că actualizarea preţurilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de până la 20 la sută la unele produse, iar diferenţa de bani va putea fi utlizată pentru achiziţia de tratamente inovatoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri