Victor Ponta propune apariţia a două noi mega-ministere în viitorul guvern

Data publicării:
ponta 20parlament 20mediafax 20foto 20octav 20ganea-35612

În momentul de faţă, propunerile premierului se află pe masa de lucru a USL, varianta finală urmând să fie definitivată în următoarele săptămâni.

În structura actuală, o structură veche şi dificilă, îmi doresc ca un Guvern pe patru ani să pornească la adaptarea structurilor administrative la locul şi rolul nostru ca membru în UE”, spunea premierul pe 19 noiembrie. Este necesară „o clarificare a responsabilităţilor”, adăuga el.

Marţi au apărut şi primele detalii. Structura viitorului guvern prevede înfiinţarea Ministerului Controlului, care ar îngloba Garda Financiară, Direcţia Vămilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Garda de Mediu şi Corpul de Control al Guvernului. Modelul este un minister similar care a funcţionat în mandatul de premier al lui Adrian Năstase, notează jurnaliştii de la Gândul.

O altă noutate ar fi înfiinţarea unui Minister al Fondurilor Europene, cu mai multă „forţă” şi „putere de decizie”. Potrivit proiectului de executiv, acest minister va reuni toate autorităţile care administrează bani europeni, instituţii care funcţionează acum în cadrul ministerelor.

Consecinţa imediată este că Ministerul Dezvoltării Regionale îşi pierde din atribuţii. Potrivit unor surse citate de Gândul, ministerul condus cândva de Elena Udrea ar putea fi cuplat cu Ministerul Administraţiei, iar numele vehiculate pentru şefia acestui minister sunt consilierul premierului Victor Ponta, Eugen Orlando Teodorovici, şi din partea liberalilor - europarlamentarul Ramona Mănescu.

Liderii USL se mai gândesc şi la înfiinţarea unui minister pentru Mediul de Afaceri, IMM şi Comerţ, o structură desprinsă din Ministerul Economiei. Dorit la şefia acestui nou minister este actualul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi. Ministerul Turismului şi Ministerul pentru Tineret şi Sport ar putea fi şi ele reînfiinţate.

Întrebat despre numărul de ministere pe care-l vrea în noul Executiv, premierul Ponta a răspuns că „pot să fie o sută de miniştri, important este să fie mai puţini angajaţi şi mai puţine cheltuieli şi să funcţioneze mai bine.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri