Victor Ponta, supărat pe „oamenii politici români” care „s-au învârtit ca titirezul” după protestele față de proiectul Roșia Montană

Data publicării:
ponta

Premierul a vorbit despre Roşia Montană, în contextul scandalului de la Roşia Montană, prilejuit de prezenţa lui Remus Cernea în mijlocul protestatarilor şi al declaraţiilor făcute de europarlamentarul finlandez Satu Hassi.

„Cum e și cu Remus Cernea la noi, e normal, nu e nimic rău să fii contra. Ce e cel mai important e următorul lucru: să înțelegem că în România trebuie să ne uităm la alte țări europene și să vedem ce avem de învățat bine și ce trebuie să evităm ca și greșeli; doi, că nu e ceva care nu trebuie discutat, ci – în Finlanda, de exemplu, europarlamentarul ecologist este împotriva Guvernului, care exploatează mineritul; în al treilea rând, că de fiecare dată, când eşti contra, trebuie să ai o soluţie. Eu ce m-am supărat pe oamenii politici români, în primul rând că unii dintre ei erau mari susţinători ai proiectului şi după ce au ieşit în stradă protestatarii s-au învârtit ca titirezul și au devenit contra, și în al doilea rând că nu mi-a spus niciunul care e soluția”, a afirmat premierul.

„În regulă, nu facem minerit, eu spun tot timpul: nu mai facem Roşia Montană nu e sfârșitul României. Nu mai facem niciun proiect de dezvoltare a resurselor atunci e sfârșitul României, nu putem să ne dezvoltăm niciodată dacă nu ne folosim resursele, dacă nu folosim gazele, dacă nu folosim toate celelalte resurse pe care România le are”, a conchis premierul.

"Cred că într-o democraţie trebuie să fie un loc în care oamenii să poată sta la masă, să-şi spună părerea"

„Nu sunt niciodată de acord cu manifestări agresive, pe de altă parte, am văzut manifestări agresive, cel puțin ca limbaj, din toate părțile”, a răspuns Victor Ponta, comentând reacția minerilor față de deputatul Remus Cernea.

Deputatul nu face parte din Comisia parlamentară specială care a venit, astăzi, în zonă, dar a ţinut să ia parte la discuţiile ce se desfăşurau la Căminul Cultural din Roşia Montană. Revoltaţi, minerii au huiduit şi l-au împins pe parlamentar. 

În plus, premierul a comentat și ieșirea publică a unui europarlamentar din Finlanda, care a susţinut că premierul Victor Ponta şi-a făcut o impresie eronată în privinţa exploatării cu cianuri din această ţară. Oficialul din „Ţara celor o mie de lacuri” spune că şeful guvernului de la Bucureşti a fost dezinformat în privinţa acestui aspect.

„Cred că într-o democrație trebuie să fie un loc în care oamenii să poată să stea la masă, să-și spună părerea, chiar și atunci când nu sunt de acord unii cu ceilalți și să se asculte între ei. Or, nu există într-o democrație, am văzut și în Statele Unite și în țările europene un alt loc mai legitim decât Parlamentul. Asta a fost ideea în care în Parlament să vină cei care susțin proiectul, cei care sunt contra, să-și spună punctul de vedere, să nu se ia la bătaie sau să trebuiască să aducem jandarmi. Și dacă acest dialog există într-un cadru democratic și constituțional, deciziile se iau în același fel”, a afirmat Victor Ponta.

„Mie mi-a plăcut foarte mult reacția doamnei europarlamentar, este europarlamentar ecologist din Finlanda, și a spus așa, important pentru noi, pentru România: în primul rând că da, Finlanda, care este una dintre țările cu cele mai înalte standarde de mediu, exploatează aur cu cianuri. Ăsta este primul lucru. Al doilea – că era o discuție la care nu am știut inițial răspunsul, de ce la noi vin străini și la ei exploatează statul – nu, e o firmă canadiană în Finlanda. În al treilea rând, faptul că și acolo primul ministrul și Guvernul au o strategie și exploatează zona minieră și există și un europarlamentar ecologist care e contra”, a detaliat Victor Ponta.

Declarații controversate

În 11 septembrie, după declanșarea protestelor, premierul Victor Ponta spunea că a fost împotriva exploatării de la Roşia Montană înainte de a cunoaşte detalii despre proiect pentru că acesta era susţinut de preşedintele Traian Băsescu.

Anterior, în 1 septembrie, Victor Ponta spunea: „Votul meu de deputat va fi împotriva proiectului Roşia Montană”.

Declaraţia prim-ministrului venea în contextul în care proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat de Guvernul pe care îl conduce.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri