Sari la conținut

VIDEO. O vijelie de 15 minute a făcut victime aproape cât un uragan: opt morţi şi 137 de răniţi

În doar 15 minute, vijelia a făcut prăpăd în vestul ţării. Copaci puşi la pământ, acoperişuri smulse, zeci de autoturisme au fost distruse. Vântul a început să sufle cu putere, cu rafale de peste 90 de kilometri pe oră. Zeci de copaci au fost smulşi din rădăcini şi multe acoperişuri au zburat de pe clădirile pe care le protejau. Cum nu au existat avertizări meteo cu privire la violenţa furtunii, oamenii au fost luaţi prin suprindere în timp ce profitau de finalul de weekend în aer liber. Furtuna de sfârşit de vară de numai un sfert de oră a făcut victime aproape cât un uragan: 8 morţi şi 137 de răniţi.

ACTUALIZARE 10.03. „Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat, iar 137 de persoane au fost rănite”, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unitățile spitalicești cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii.

Citiți și:  Dezastrul din România, relatat de presa străină

ACTUALIZARE 00.00. A fost deschis dosar penal în cazul panoului care a căzut peste o maşină, eveniment soldat cu decesul unei persaone. Poarta de intrare în Timișoara din Calea Lugojului a fost reabilitată chiar anul trecut de primăria orașului.

În replică, primarul Timişoarei, Nicolae Robu a avut o reacţie neadecvată la adresa jurnaliştilor: „La revedere! Sunteți penibili! Pe mine să nu mă mai căutați niciodată, bine?!"

ACTUALIZARE 21.10. Un număr de 37 de localități din sud-estul județului Bihor au fost afectate, duminică după-amiaza, de furtună, fiind înregistrate avarii electrice, gospodării inundate și copaci căzuți.

ACTUALIZARE 21.00. Cel puțin 34 de localități au fost afectate de furtuna ce a avut loc duminică seara în județul Sălaj, cele mai frecvente probleme semnalate fiind copaci rupți, stâlpi de electricitate doborâți și acoperișuri distruse de vântul puternic, potrivit datelor parțiale centralizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj.

ACTUALIZARE 20:10 - Din nefericire, încă un deces a fost confirmat la Buziaș. Astfel, numărul persoanelor care au decedat în urma furtunii a ajuns la opt. Numărul răniţilor a ajuns la 67.

ACTUALIZARE 19.54 - Şapte persoane au murit şi 62 au fost rănite, arată bilanţul de ultimă oră anunţat de Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă.

Citiți și: 
Meteorolog: Imaginile radar nu au indicat prezenţa tornadei în niciuna din zonele afectate
S-au transmis avertizări nowcasting şi totuşi au murit oameni. Explicaţiile ministrului Carmen Dan

ACTUALIZARE 19:45 - O a șase persoană, un bărbat, a decedat la Bistrița. Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani a decedat, în Parcul Municipal din oraș, după ce a fost lovit în zona capului de creanga unui copac, ruptă în urma furtunii puternice care s-a abătut duminică seara asupra județului.

ACTUALIZARE 18:50 Cinci drumuri naţionale din judeţele Alba, Arad, Cluj şi Timiş sunt blocate, duminică după-amiază, din cauza furtunilor. Poliţiştii recomandă ca, pe timpul ploii, fiecare manevră să fie efectuată doar după o temeinică asigurare şi să se folosească luminile de întâlnire. Detalii, aici.

Citiți și:  Puterea furtunii din vestul țării, explicată de meteorologi

ACTUALIZARE 17:58 Sunt cinci morți, patru la Timișoara și unu la Arad.

La Timișoara 27 de persoane sunt rănite, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Timiș. 15 dintre răniți au fost duși la spital.

Citiți și:  Primarul Timișoarei: Mă crucesc, am rămas fără curent şi apă, s-au răsturnat TIR-uri

ACTUALIZARE 17:40 Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a confirmat pentru Digi24 că sunt patru morți și 23 de răniți. Doi dintre răniți sunt copii în stare gravă, sunt intubați.

Citiți și:  K. Iohannis: Autorităţile sunt obligate să gestioneze eficient criza de la Timişoara

ACTUALIZARE 17:20 Sunt cel puțin doi morți și 12 răniți.

ACTUALIZARE 17:10   Panoul din metal care semnalizează intrarea în Timișoara dinspre Lugoj a căzut peste cel puțin o mașină. Panourile au fost smulse din pământ cu tot cu structura de beton în care erau ancorate.

Citiți și: Ce să faceţi în caz de furtună violentă. Recomandările IGSU

ACTUALIZARE 17:00 Un telespectator spune că este în vama Cenad, în judeţul Timiş, unde stă de o oră. Nu se poate trece în Ungaria. „Am fost anunțați că s-a luat curentul și nu se știe când se dă drumul. Nu putem nici ieși, nici intra”, spune telespectatorul. 

ACTUALIZARE 16.40 Natura continuă să lovească puternic vestul țării. Codul portocaliu de furtună puternică a fost extins până la ora 17.40 în mai multe zone din vestul țării. Este un front atmosferic ce vine dinspre sud-vest. Vor fi afectate porțiuni din Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bihor.

In zona : Județul Hunedoara;
Județul Bihor: Zona de munte, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Ștei, Vașcău, Abram, Abrămuț, Aștileu, Aușeu, Balc, Batăr, Boianu Mare, Borod, Bratca, Brusturi, Budureasa, Buntești, Căbești, Câmpani, Căpâlna, Cărpinet, Ceica, Cetariu, Chișlaz, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Derna, Dobrești, Drăgănești, Drăgești, Finiș, Hidișelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Lunca, Mădăraș, Măgești, Nojorid, Olcea, Oșorhei, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Popești, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roșia, Săcădat, Sâmbăta, Sânmartin, Sârbi, Șoimi, Spinuș, Șuncuiuș, Suplacu de Barcău, Tărcaia, Tăuteu, Țețchea, Tileagd, Tinca, Tulca, Uileacu de Beiuș, Vadu Crișului, Vârciorog, Viișoara;
Județul Timiş: Zona de munte;
Județul Caraș-Severin: Sacu;
Județul Timiș: Făget, Lugoj, Balinț, Bara, Bârna, Bethausen, Coșteiu, Criciova, Curtea, Dumbrava, Fârdea, Gavojdia, Mănăștiur, Margina, Nădrag, Ohaba Lungă, Pietroasa, Știuca, Tomești, Traian Vuia;

Se vor semnala : intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 90 km/h și care, trecător vor lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice
Fenomene asociate : averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină
Observatii : sistemul noros se deplasează rapid pe direcția SV - NE

Citiți și:  Imaginile dezastrului. Telespectatori Digi24, despre furtuna violentă de la Timişoara


O vijelie puternică care a durat mai puţin de o oră a făcut ravagii, duminică, în Timişoara. Meteorologii transmiseseră o avertizare nowcasting de cod portocaliu de furtună. Rafalele puternice de vânt au atins aproape 100 de km pe oră și au smuls copaci din rădăcini și au rupt fire de înaltă tensiune, astfel încât la acest moment se înregistrează pene de curent. Inclusiv ISU Timiș a rămas fără curent. Iar de pe clădirile istorice au fost smulse țigle și cărămizi.

Imaginile trimise de telespectatorii Digi24 arată forța cu care s-a dezlănțuit natura. 

O telespectatoare a surprins momentul în care un copac este doborât la pământ într-o parcare, chiar peste locul din care tocmai ieșise o mașină. Copacul s-a prăbușit la câțiva metri în fața unui bărbat care alerga să se adăpostească:

În timp ce un alt telespectator filma furtuna de pe terasa unui bloc, s-a trezit cu o bucată de panou zburând prin fața camerei: 

Iată și alte imagini:

Terasa din lemn a unui local este spulberată de vântul puternic:

Și la Arad a fost furtună. O salcie de 14 ani a fost smulsă din rădăcini în curtea unei case, ne transmite un telespectator: