Sari la conținut

VIDEO. Incident violent în Parcul Naţional Semenic între un ecologist și un angajat. Reacția Romsilva

Incident violent în Parcul Naţional Semenic, din Caraş-Severin. Un reprezentat al Agent Green spune că un angajat al firmei de exploatare forestieră nu l-a lăsat să mai plece din parc.

Bărbatul ar fi încercat chiar să intre în maşina celui de la Agent Green. Situaţia nu a degenerat, dar reprezentanţii organizaţiei de mediu spun că asemenea ameninţări sunt din ce în ce mai dese.

Potrivit paginii de Facebook a Agent Green, anul trecut, în cadrul campaniei Out of Control / Un dezastru naţional, a fost publicată o amplă investigaţie despre exploatările din Parcul Naţional Semenic, în special din pădurile seculare de fag.

Neoficial, în anul 2017, din Parcul Semenic au fost exploataţi peste 60.000 de metri cubi de lemn.

-Bă, fraiere! Vezi că-ţi rup gâtul, bă, isteţule! Hai că acuma vorbim noi...

-Dacă nu-mi daţi voie să ies, să ştiţi că asta e privare de libertate!

-Dar care-i problema dumneavoastră?!

-De ce mă minţi, mă? De câte ori ai fost în zona asta?

-Vă rog să-mi daţi voie să ies, dacă nu vă fac plângere la poliţie!

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a transmis că regretă incidentul și face următoarele precizări:

„În filmul prezentat de organizația Agent Green, ”investigatorul” respectiv face o serie de afirmații false, cum că acela ar fi un ”drum forestier public” și că nu ar avea nevoie de nicio ”autorizație” pentru a intra pe raza Parcului Național Semenic – Cheile Carașului sau să utilizeze drumurile forestiere.

Precizăm că în conformitate cu art. 46 din Legea 46/2008 – Codul Silvic – accesul în pădure se face doar în zonele amenajate și pe traseele marcate, iar, în conformitate cu art. 83 din aceeași lege, drumurile forestiere sunt închise circulației publice, acestea fiind exclusiv căi de transport tehnologic. Conform art. 9 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, accesul neautorizat al autovehiculelor în fondul forestier național se sancționează cu amendă contravențională.

De asemenea, conform art. 53 din O.U.G. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, accesul neautorizat cu autovehicule sau al persoanelor fără permisul de acces eliberat de custodele ariei protejate într-o arie protejate reprezintă, de asemenea, contravenții.

Cât privește ”investigațiile” organizației Agent Green în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, precizăm că în urma afirmațiilor sau ”anchetelor” publicate de Agent Green în ultimele șase luni, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu și Corpul de Control al Ministerului Mediului au efectuat controale amănunțite, nefiind descoperite ilegalități.

Având în vedere că într-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva solicită reprezentanților organizației ”Agent Green” să se conformeze Legii 46/2008, Legii 171/2010 și O.U.G. 57/2007, pentru a evita pe viitor astfel de incidente regretabile.

De asemenea, dacă ”Agent Green” deține informații despre presupuse ilegalități în fondul forestier sau ariile protejate, administrate de Romsilva, organizația poate sesiza organele de control sau de cercetare penală cu atribuții în acest sens.”

Pe aceeași temă