VIDEO. Manipulare și diversiune la proteste

Data publicării:
diversionistii

În a treia zi de proteste în Piaţa Universităţii, unele grupuri de manifestaţi au venit cu mesaje politice: „Johannis, demisia”, „Pleacă, Ciolanis".

Jos Iohannis! Păi de ce să nu fie, domnule? A vrut să fie guvernul lui. L-a dat pe Ponta jos”, explică un protestatar.

Bravo! Bravo! Jos Iohannis! Jos SRI! Jos Coldea!”, îl încurajează un altul.

Alte grupuri spun că fac parte dintre manifestanţii originari, cei care au ieşit în stradă ca să ceară schimbări fundamentale în urma tragediei de la clubul Colectiv.

„Ar fi bine să ne separăm: tineretul să meargă într-o parte, iar cei care strigă cu PSD-ul să rămână în partea aia”, propune un manifestant.

Au venit să confiște această revoltă... (e întrerupt de altul: Ce treabă are PSD?) ...fel de fel de indivizi. Sunt fel și fel de personaje, de Dincă, de răs-Dincă și fel și fel de oameni care n-au ce căuta aici. Aici sunt tineri, copii”, declară un manifestant. 

La protest şi-au făcut apariţia şi câţiva care se declară revoluţionari.

- Asta e manipulare.

- De ce e manipulare?

- Păi vorbeşte de Dincă, care e simbolul Revoluţiei, că e corupt!

Sunt vizibil deranjaţi de tinerii cu pancarte care îi contestă.

Apare o tânără cu o pancartă pe care scrie „Kill the Revolution”.

- Dvs vreți să fiți neinformată? V-a dat cineva bani să strigați împotriva oamenilor? Uită-te la mine puțin, despre ce vrei să vorbim?

- Nu vreau sa vorbesc la nicio cameră, răspunde tânăra.

- Asta e lașitate. Sunt ONG-uri!, o admonestează un protestatar.

Iar disputele continuă, pe teme diverse. Oamenii nu sunt de acord cu mesajele celor de lângă ei sau îi acuză pe alţii că provoacă diversiuni.

În seara asta au apărut pentru prima dată ăștia care în 89 au ieșit în stradă. Semianalfabeții sistemului. Toți ăia care au căpătat ulterior maghernițe, buticuri etc”, spune un bărbat mai în vârstă, imediat fiind întrerupt de un revoluționar:

- Ce funcție aveți?

- Funcția de pensionar.

- Să mor io? Mă vezi ca am ochii albaștri? Nu vă e, dom'le, rușine? este admonestat imediat.

„Sunt bucăţi evidente de manipulare, plimbatul ăsta 15 km în fiecare zi cu oameni care se duc a doua zi la serviciu tinde să descurajeze; să te duci să strigi în faţa unor clădiri goale mi se pare inutil, cine are interesul la manipulare? Du-te când e sesiune! (...) Disiparea mesajelor e în interesul tuturor politicienilor, acum pe mesaj individuale - anticipate, dizolvarea parlamentului, doar PNL are interes, dacă mă întrebi pe mine”, a explicat la Digi24 publicitarul Bogdan Naumovici.

Protestatarii care au ieşit în stradă după dezastrul de la Colectiv sunt însă vigilenţi. Pe reţelele de socializare vorbesc despre diversionişti, ba chiar au postat şi fotografiile celor pe care i-ar fi identificat. Au publicat chiar şi câteva reguli pentru cei care vor să se ţine departe de agitatori.

Cei mai mulţi dintre protestatari rămân însă consecvenţi ideii pentru care au ieşit în Piaţa Universităţii: Colectiv! Colectiv! Colectiv!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri