VIDEO | Metode de autoapărare, la volan. Un specialist explică ce să faceți când sunteți agresați în mașina aflată în trafic

Data publicării:
autoaparare

Traficul din marile orașe ale României a ajuns să semene cu o junglă, în care zilnic se împart pumni și picioare. Claxoane, șoferi nervoși și certuri care se încheie cu o vizită la poliție și, pentru cei mai puțin norocoși, cu una la spital. În cazul unei agresiuni în trafic, polițiștii ne recomandă să ne păstrăm cumpătul. Când situația, însă, iese de sub control, specialiștii în lupte de autoapărare ne învată cum să reacționăm și cum putem să imobilizăm un agresor.

Imaginile din materialul video arată o situație des întâlnită în trafic. După o depășire periculoasă pe un bulevard intens circulat din Constanța, fără să stea să se gândească prea mult, șoferul care se consideră o victimă se dă jos din mașină și se îndreaptă spre cel care l-a șicanat. În locul discuțiilor calme, pumnii par să facă împartă dreptatea.

Polițiștii spun că cel mai indicat mod de ripostă într-o astfel de situație este calmul.

Bogdan Toader, reprezentant al polițiștilor: Pentru 30 de secunde în care îți pierzi controlul, pierzi mulți ani pe la poliție. Recomand închiderea geamurilor și a portierelor, apelarea sistemului 112 atunci când vedem că interlocutorul nostru nu mai are cale de întoarcere.

De asemenea, oamenii legii vă recomandă să vă montați camere de bord și, în caz că aveți o reclamație de făcut, imaginile vor fi de necontestat.

Șofer: Încerc să mă blochez, să plec mai departe, să evit!

Șofer: Eu lucrez afară! M-am cam schimbat. Înainte, răspundeam și eu cu agresivitate, acum, nu mă interersează. Nu îi bag în seamă.

Specialiștii în tehnici de autoapărare spun că uneori, agresivitatea este atât de mare încât este nevoie de o ripostă. E recomandat să aveți la dumneavoastră un spray lacrimogen sau un aparat cu electroșocuri. Dacă nici acestea nu vă ajută, atunci trebuie să știți să aplicați câteva tehnici de apărare simple.

Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo: În momentul în care vine agresorul, noi deja am dus mâna la cheie, am scos cheia din contact și cu cheia încep să îl lovesc. Cheia creează o durere foarte mare, poate fi folosită de oricine. Poate fi folosită de tineri, vârstnici, femei și nu trebuie să ai o forță deosebită.

Și portiera poate fi un scut de apărare. Mă gândesc să-l păcălesc cu ceva! Atunci, deschid ușa brusc și îl lovesc. Aici l-am păcălit! Apoi îl imobilizez și aici îl lovesc până când pleacă. Tehnica articulară este foarte dureroasă!

Luptătorii profesioniști ne sfătuiesc să nu ieșim din mașină dar dacă totuși o facem ar trebui să fim în gardă.

Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo: Cele mai periculoase lovituri sunt cele atunci când stai cu mâinile la spate și o dată lovește! Este bine să aveți o mână sus, capul este cel mai sensibil.

Nu uitați să aplicați aceste tehnici de apărare doar dacă viața vă este pusă în pericol și nu este nimeni în jur care să vă sară în ajutor.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri