FOTO VIDEO | Codul Penal, contestat în stradă. În București jandarmii au folosit gaze lacrimogene

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PROTEST - PIATA VICTORIEI

Adoptarea Codurilor Penale a scos 3.000 de oameni, în Piaţa Victorei din Bucureşti, unde au avut loc şi incidente violente. Unii manifestanţi au încercat, în repetate rânduri, să spargă barierele din faţa Guvernului, dar au fost opriţi de jandarmi. La un moment dat, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a linişti mulţimea. Patru persoane au fost reţinute şi duse la poliţie.

ACTUALIZARE 21:20 - Incidente între manifestanţi şi jandarmi. În jurul orei 21:00 jandarmii au început să folosească gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.  Oamenii au aruncat cu sticle de plastic spre forţele de ordine și au forţat gardurile. 

Citiți și:
Jandarmeria Bucureşti: Patru manifestanţi, duşi la Poliţie. Doi jandarmi, răniţi în incidente

Fotografii: Inquam Photos / Liviu Florin Albei


Oamenii s-au adunat în fața Guvernului, în spațiul unde se adună protestatarii de obicei. Însă la un moment dat, aceștia au intrat pe carosabil. Polițiștii au început să redirecționeze mașinile din zonă pentru că mai mulți protestatari s-au așezat pe jos în fața vehiculelor care se îndreptau spre bulevardul Ion Mihalache.

În primă fază, jandarmii i-au rugat să se ridice de pe jos și să se îndrepte către locul unde se protestează în mod obișnuit, zonă care a fost delimitată de garduri. Protestatarii refuză însă să facă acest lucru, având intenția să blocheze traficul.

Bucureștenii scandează lozinci împotriva PSD, fiind extrem de nemulțumiți de faptul că astăzi, în Parlament, s-a votat Codul Penal modificat.

La fața locului au ajuns mulți jandarmi care negociază cu protestatarii să părăsească carosabilul.

Oamenii au steaguri, fluiere şi vuvuzele şi cer şi altora să iasă în stradă, la ora 20.00, cu maşini, motociclete şi alte vehicule.

„Ieşiţi din casă că intraţi în sclavie”, spun protestatarii. Aceştia scandează „PSD, ciuma roşie”, „Demisia”, „Nu cedăm” şi „Corupţiua ucide”.

Şi în alte oraşe din ţară sunt anunţate proteste.

La Sibiu, comunitatea „Vă vedem” a organizat o prezentare a modificărilor la Codul Penal, astfel încât toată lumea să înţeleagă care sunt efectele intrării în vigoare a acestor modificări.

Protest și la Brașov. 20 de oameni au blocat în această seară o trecere de pietoni din centrul orașului, în semn de protest faţă de parlamentarii care au votat controversatele schimbări din Codul Penal. Ei au traversat bulevardul principal din faţa teatrului din oraş timp de 15 minute, de pe un trotuar pe altul. După ce au terminat această acţiune, manifestanţii au rămas în centrul oraşului.

Manifestații mai au loc la Cluj-Napoca, Timișoara, Braşov, Arad şi Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri