VIDEO. Paradă la Paris, de Ziua Națională a Franței

Data publicării:
avioane zboara pe cerul frantei lasand in urma culorile de pe steagul frantei
Avioane ale Forțelor Aeriene franceze lasă în urmă culorile drapelului Franței, cu ocazia Zilei Naționale, deasupra Parisului (Foto: Getty Images)

Pe sub Arcul de Trimf vor trece cinci mii de soldaţi şi 208 vehicule de luptă. Spectacolul va fi completat printr-o paradă aeriană la care vor lua parte 55 de avioane şi 31 de elicoptere. La defilarea care durează aproximativ o oră şi 30 de minute, invitaţi speciali sunt militarii din Mexic. Este vorba despre regimente ale marinei, jandarmeriei, ale trupelor terestre şi ale aviaţiei mexicane.

Întreaga desfăşurare de forţe vine şi cu un preţ, destul de piperat, este vorba de 3,5 milioane de euro.

Pentru ceremoniile organizate de Ziua Naţională, autorităţile au luat măsuri drastice de securitate. În Franţa nivelul alertei antiteroriste este la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni. În ianuarie, Parisul a fost lovit de două atentate teroriste în urma cărora 17 oameni au fost ucişi. În prezent, 7.000 de militari sunt mobilizaţi în permanenţă pe teritoriul ţării pentru a apăra zonele vulnerabile din punct de vedere al securităţii - în special cele evreieşti -, în cadrul operaţiunii Santinela.

În discursul adresat francezilor înaintea Zilei Naţionale, preşedintele Francois Hollande le-a cerut din nou cetăţenilor să dea dovadă de unitate în faţa ameninţării teroriste şi să nu se teamă, pentru că asta ar însemna că teroriştii îşi pot atinge scopul mai uşor.

Evenimentele dedicate celebrării zilei de 14 iulie se vor încheia târziu, aproape de miezul nopţii la Paris, printr-un grandios foc de artificii.

Ziua Naţională a Franţei s-a sărbătorit prima dată pe 14 iulie în 1880. Celebrează cele două evenimente care au marcat istoria modernă a Franţei, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei. Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.

În 14 iulie 1789 revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii.

Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri