VIDEO. Prospecţiuni pentru gaze de şist. Oamenii din Argeş acuză o firmă a lui O. Tender că le instalează echipamente în curţi, fără acord

Data publicării:
gaze sist prospectiuni mediafax

(Angajaţi ai firmei Prospecţiuni S.A – Foto: Mediafax)  

Comuna Poiana Lacului, din judeţul Argeş, era un loc liniştit. Asta până în urmă cu o lună şi jumătate, când o '”armată”' de 500 de angajaţi ai unei companii de prospecţiuni a venit în zonă.

„Echipamentul care este întins pe teren în momentul acesta constă în 9.500 de canale, fiecare canal având câte 12 senzori, ceea ce ne duce la o cifră de 114 – 112.000 de senzori, amplasaţi în acest moment în teren. Amplasarea acestui echipament este pe aproximativ 40 de kilometri pătraţi”, spune Marius Milea, directorul de operaţiuni ale firmei de prospecţiuni.

Însă toată această desfăşurare de forţe nu a trecut neobservată. Mai mult, totul s-a petrecut fără acordul proprietarilor.

Reprezentanţii firmei de prospecţiuni se apără şi spun că au fost semnate sute de înţelegeri şi că o parte din oameni au primit deja despăgubiri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Am realizat un număr de 490 de înţelegeri cu proprietarii de teren pentru a ne permite accesul pe terenurile lor. Aceste înţelegeri agricole însumează o valoare de circa 140.000 de lei. Am plătit deja 150 de înţelegeri agricole”, susţine Mihai Mitroi, vicepreşedintele firmei de prospecţiuni.

Între timp, cu sau fără acordurile proprietarilor, în comuna Poiana Lacului şi în localităţile din jur firma de prospecţiuni continuă să întindă cabluri, să făcă săpături şi să monteze senzori.

Companiile în domeniul energiei fac prospecţiuni pentru gaze de şist în întreaga ţară

Un telespectator ne-a atras atenţia asupra unei înregistrări postate pe youtube în luna martie. Filmuleţul arată cum specialiştii unei companii cercetează resursele de gaze de şist în comuna timişană Sînmihaiu Român, fără a avea acordul proprietarilor pământului.

Subiectul a fost discutat și în emisiunea „Jurnalul de seară”

Potrivit muncitorilor care făceau prospecţiuni, compania interesată de gazele de şist este Prospecţiuni S.A, care aparţine omului de afaceri Ovidiu Tender. Firma colaborează cu Chevron şi la Pungeşti, în judeţul Vaslui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri