VIDEO Reportaj. Iarna văzută de sus şi drama oamenilor blocaţi în zăpadă: "Trei zile am stat fără apă, fără mâncare"

Data publicării:
iarna zapada oameni mediafax

În Făurei sat, zăpada aşternută pe drumul principal trece cu mult de înălţimea unui om, iar casele abia se mai disting dintre nămeţii uriaşi. Înăuntru, oamenii trăiesc coşmarul vieţii lor.

Dintr-una din case, o femeie a reuşit să iasă abia după trei zile. Sătenii s-au mobilizat cu lopeţi şi au reuşit, cât de cât, să dea zăpada de pe marginea casei.

Eliberată cu ajutorul unor vecini inimoşi, prima grijă a bătrânei de 86 de ani a fost să vadă ce-i fac animalele: „Dacă astupam uşa aici, mai puteam să mai ies? Să dau la căţeii ăştia mâncare, că de trei zile sunt nemâncaţi. Sunt suflete”.

(Imagini filmate din elicopter de echipa Digi24)

Într-o altă comună, din Buzău de această dată, lucrurile stau invers. Mulţi nu mai pot să intre în casele lor. Viscolul a înconjurat locuinţele cu ziduri de zăpadă.

„Unde să mă duc? Las casa vraişte. Am păsări, am şi o vacă. Cine îi dă să mănânce şi să bea apă? Ea nu e tot suflet de animal? Îl lăsăm în răzbelişte? Cum scăpăm noi, scapă şi ele. Dacă o vrea Dumnezeu. Dacă nu... ce-o vrea, ne ia cu totul”, plânge un bătrân, care, de trei zile, stă în bucătăria de vară.

Absolut scandalos, prefectul judeţului unde locuieşte acest bărbat nu ştia astăzi ce localităţi sunt rupte de lume şi nici câte utilaje de deszăpezire are la dispoziţie.

„În momentul ăsta sunt cinci localităţi izolate. Facem eforturi. Nu le cunosc, că nu am lista acum”, este explicaţia prefectului de Buzău, Gabriel Baltă.

În schimb, acelaşi demnitar a dat ordin ca în faţa prefecturii să nu fie pic de zăpadă, pentru că veneau în inspecţie vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Apărării.

În acest timp, 400 de oameni din judeţul Buzău vedeau în sfârşit utilajele de deszăpezire pe care le aşteptau de sâmbătă. La Mitropolia, oamenii au poveşti incredibile.

A venit socialul de m-a scos astăzi, de-am băut şi eu apă, de-am mâncat, că trei zile n-am putut să ies. Trei zile am stat aicea fără apă, fără mâncare”, spune o femeie.

Un cardiac ce nu a mai avut nici el tratament a făcut o criză astăzi. Un elicopter SMURD l-a dus la spitalul din Buzău.

Şi în comuna Glodeanu-Siliştea, situaţia a fost dramatică pentru câteva sute de oameni.

Drumarii din Vrancea s-au declarat învinşi de nămeţi şi au chemat ajutoare de la Buzău. Chiar şi aşa, un culoar îngust de patru kilometri a fost eliberat în şase ore.

Localnicii povestesc că, timp de patru zile, s-au simţit lăsaţi în voia sorţii. Până la intervenţia autorităţilor, s-au ajutat cum au putut.

Şi aici, bolnavii care trebuiau să ajungă urgent la spital au fost preluaţi de elicopterul MAI, după ce ambulanţele şi vehiculele cu şenile au rămas înzăpezite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri