VIDEO | Sălcii din arii protejate, distruse pentru tradițiile de Florii

Data publicării:
salcie

La furat, în Delta Văcăreşti! Patru oameni au fost filmaţi în timp ce rupeau ramuri din sălciile care cresc în rezervaţia naturală. Cel mai probabil, e o idee de afaceri pentru Duminica Floriilor, când, potrivit tradiţiei, salcia înmugurită se leagă în snopi şi se duce la biserică pentru a fi sfinţită.

Aceste imagini au fost filmate de o tânără care locuieşte în apropiere de Delta Văcăreşti.

Roxana Floria, martor: Am observat întâi un bărbat care s-a îndreptat către salcie şi a început să rupă ramuri din ea şi a făcut asta timp de două ore aproape, când au venit alţi trei oameni. Și aceştia au început să rupă şi mai violent din ea. Trei dintre ei s-au dus şi au rupt şi din stuf.

Administratorii Parcului Natural Văcăreşti spun că până nu vor figura în acte ca proprietari ai terenului, nu pot angaja o firmă pentru paza rezervaţiei naturale.

Dan Bărbulescu, director APNV: Această acţiune are un impact asupra arborilor, suferă, se schimbă peisajul, este foarte important să explicăm oamenilor că e o arie naturală protejată şi că orice accţiune care afectează natura, afectează speciile, afectează tot ecosistemul.

La fel s-a întâmplat aseară şi într-un parc din Bucureşti. Trei oameni smulgeau ramuri din sălciile de pe marginea lacului Colentina.

Femeie: Merg la biserică şi le dau. Mă descurc și eu cu asta. Până la urmă, ce vreți, să mă duc să fur, să dau în cap la oameni ca să fac și eu un ban? Mai bine mă duc așa. Mi-au dat și amendă și le-am spus că nu am de unde să o plătesc.

Deşi parcul este vegheat de un paznic, zona cu sălcii din apropierea lacului nu este păzită.

Paznic: Atâta timp cât nu este pe perimetrul meu, în partea cealaltă nu am dreptul să mă duc.
Reporter: Nu sunt paznici acolo?
Paznic: Nu sunt. Pe partea asta, până în capăt nu sunt paznici. Se cam feresc de noi... Colaborăm cu poliția în caz de ceva.

Nu este primul an în care, înainte de Duminica Floriilor, zeci de pomi din parcuri sunt distruşi, tocmai pentru că paznicii sunt puţini şi de aceea hoţii sunt greu de prins.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri