VIDEO. Scutul NATO de la Deveselu, aproape gata

Data publicării:
deveselu baza

Militarii americani se apropie de terminarea lucrărilor la construcţiile care vor găzdui o parte a scutului NATO antirachetă. Ei au imortalizat fiecare etapă, iar fotografiile au fost postate pe reţele de socializare.

Lucările au început în anul 2013. Până acum au fost ridicate mai multe construcţii care vor găzdui sistemul Aegis. Mai exact, un radar fix de ultimă generaţie şi un sistem de lansare al rachetelor. Acestea vor avea rolul de a intercepta şi distruge alte rachete lansate de inamic.

Într-o declaraţie recentă, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, a afirmat că sistemul antirachetă de la Deveselu va fi gata la sfârşitul acestui an.

„Pe lângă cele patru nave pe care sunt montate sisteme antirachetă, un sistem terestru de detectare şi interceptare va fi operaţional până la finalul acestui an în Deveselu. Sistemul antirachetă terestru are aceleaşi funcţii ca şi cel de pe nave, doar că este fix şi la sol. Combinaţia dintre sistemul terestru, naval şi cel de interceptare va creşte capacitatea NATO de a proteja populaţia ţărilor europene din Alianţă”, a spus Douglas Lute.

Apropierea de final a proiectului NATO a nemulţumit Moscova. Generalul Valeri Gherasimov, şeful statului Major al Armatei ruse a lansat ameninţări la adresa statelor care fac parte din acest sistem.

„Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei”, a declarat Valeri Gherasimov.

De ce acest sistem provoacă îngrijoare la Moscova? El reprezintă în România, prin baza de la Deveselu, o prezenţă americană permanentă, deci o garanţie de securitate pe care România o are. Reprezintă garanţia faptului că România nu se va întoarce sub o altă sferă de influenţă”, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Baza de la Deveselu se întinde pe o suprafaţă de 175 de hectare, iar valoarea investiţiei se ridică la 120 de milioane de dolari, bani alocaţi de administraţia de la Washington. 200 de militari americani vor lucra în unitatea din judeţul Olt. Comanda bazei aparţine forţelor navale ale SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri