VIDEO. Un convoi militar american a intrat în România. Șase nave NATO au acostat la malul Mării Negre

Data publicării:
convoi tancuri americane

Este vorba printre altele de 35 de transportoare blindate Stryker şi mai multe vehicule de tip HUMVEE. Garnitura a intrat în România prin vama Curtici vineri dimineaţă şi va ajunge sâmbătă în localitatea Nicolae Bălcescu din județul Constanța.

Potrivit Ministerului român al Apărării, citat de Adevărul, în perioada următoare, pe teritoriul României se vor face mai multe transporturi de tehnică militară aparţinând Forţelor Terestre Americane dislocate în Europa. Militarii americani şi echipamentele din aceste transporturi vor participa la exerciţii comune cu militarii armatei române. 

Echipa Digi24, la bordul unui crucișător american

Şase nave NATO au acostat la malul Mării Negre. Se vor odihni la cheu în acest weekend, iar luni vor începe exerciţiile militare în larg. Comanda este asigurată de un crucişător american la bordul căruia a urcat şi echipa Digi24 Constanţa.

Crucişătorul american a spart vineri dimineața ceaţa din portul Constanţa, unde a acostat după două săptămâni de exerciţii în apele internaţionale. Rând pe rând apoi, alte patru fregate şi nava de alimentare au acostat la cheu.

În numele celor 1.400 de marinari şi al celor şase nave, care reprezintă şase naţiuni din Standing NATO Maritime Group 2, este, într-adevăr, onoarea mea să-i conduc în Constanţa, România”, a declarat Brad Williamson, comandatul grupării SNMG 2.

Nava-amiral este un crucişător de ultimă generaţie.

„Avem trei tipuri diferite de radar şi avem aici şi consola electronică pentru navigaţie”, dezvăluie unul dintre marinari.

USS Vicksburg are la bord şi un elicopter de tip Seahawk. Acest aparat de zbor are trei torpile, peste 10 rachete şi mitraliere de ultimă generaţie.

Din grupul navelor NATO care-şi petrec weekendul la Constanţa fac parte vase din Canada, Germania, Italia, dar şi fregata românească Regina Maria.

„Acţionăm în Marea Mediterană şi acum suntem în Marea Neagră, ca să lucrăm împreună, să ne mărim capacităţiile, interoperabilitatea şi, cu siguranţă, ca să oferim sprijin”, explică Mario Giancarlo Lauria, comandantul fregatei ITS Alesio.

De la începutul lunii, navele au participat la un exerciţiu în Marea Mediterană, iar de curând le-au început pe cele din Marea Neagră. Până acum, gazdă a fost Turcia.

Nu au fost incidente în timpul tranzitului sau în timpul operaţiunilor din Marea Neagră. Tot ce am făcut a fost conform prevederilor internaţionale”, spune Lyle Hall, şeful echipajului de pe USS Vicksburg.

Flotila NATO va pleca din nou luni în largul Mării Negre, pentru a-şi continua manevrele. Zilele trecute, soldaţii Alianţei au fost observați pe Marea Neagră şi de nave şi avioane de luptă ruseşti.  

Citiți și
Rusia anunță că va lua „contramăsurile necesare” faţă de exerciţiile NATO din Marea Neagră
Marea Neagră, supravegheată de Rusia în timpul manevrelor NATO
Emil Hurezeanu: „Marea Neagră arată ca locul virtual al unor mari conflicte”
Scenariu Stratfor: Rusia ţinteşte Transnistria

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri